מתן צמח המרפא סנה במינונים גדולים יעיל בהכנת חולים לקראת קולונוסקופיה ( Am J Gastroenterol)








עפ”י מחקר חדש, מתן כמויות גדולות של ה”סנה” מהווה תחליף מצוין להכנה מקובלת של מעי של חולים, העומדים בפני קולונוסקופיה אלקטיבית.

במחקר הושוו פרמטרים שונים מבחינת הכנת החולים.  נבדקו 383 חולים אשר חלקם טופלו בסנה במינון של 12-24 מ”ג, וחלקם בתמיסת הכנה אלקטרוליטית סטנדרטית של גליצרול

( PEG-ES).

תוצאות המחקר:

– ניקוי המעיים בחולים שקיבלו סנה דורג ע”י הרופאים כטוב עד מעולה ב- 90.6% מהחולים בהשוואה ל-79.7% חולים שקיבלו את התמיסה PEG-ES. 

  – נתגלה צורך רב יותר לדחות את הקולונוסקופיה בקבוצה של התמיסה PEG-ES בגלל ניקוי לא מספק של המעיים (7.3%) לעומת הקבוצה שקיבלה סנה (2.6%).

  – נטילת הסנה היתה יותר “נסבלת ע”י החולים” מאשר תמיסת ה – PEG-ES כפי שהשתקף במחקר: 95.3% בקבוצת הסנה לעומת 80.1% בקבוצת ההכנה הסטנדרטית.

– מס’ חולים נמוך יותר בקבוצת הסנה (11.6%) חוו חוסר נוחות מהתרופה,  מאשר בקבוצת התמיסה הסטנדרטית PEG-ES (31.4%). חולים שנטלו סנה נטו לסבול פחות מהקאות, בחילות וכאבי ראש, אבל חוו יותר כאבי בטן.

נתונים אלו יכולים להסביר את ההיענות הגבוהה יותר לטיפול בקבוצת הסנה.

החוקרים חושבים, כי עדיין יש לתת תמיסת הכנה סטנדרטית של PEG-ES בחולים מאושפזים בגלל צורך בקולונסקופיה דחופה, שיכולה להדגים דימום מסיבי בדרכי העיכול או חסימת מעיים. אבל בחולים אלקטיבים עדיף להשתמש בסנה שמצליחה להדגים מעיים בצורה טובה יותר וגורמת לפחות תופעות לוואי.

החוקרים סבורים כי ה”סנה” צריכה להוות אלטרנטיבה לתמיסות הכנה אחרות, בעיקר בחולים עם מחלות כלייה ובחולים עם היענות נמוכה לטיפול כתוצאה מתופעות הלוואי שלהן.

קישור לידיעה במדסקייפ

קישור לידיעה המקורית

. 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן