רמות אלדוסטרון וסיכון ליתר לחץ דם , NEJM , מתוך jc 420, בתשלום, למעט למנויי הגורנל

היפר-אלדוסטרוניזם ראשוני הוא גורם מוכר ליתר לחץ דם שניוני. עם זאת, לא ברור האם יש קשר בין רמות אלדסטרון בטווח הפיזיולוגי לסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם.

במחקר זה נבחנת ההשערה שהסיכון ליתר לחץ דם עולה ככל שרמת האלדסטרון עולה, גם כאשר הרמה אינה חורגת מהטווח ה”תקין”, כמו כן יתכן שסיכון זה משתנה בהתאם לצריכת הנתרן בתזונה.

החוקרים בחנו את הקשר בין רמות האלדסטרון ההתחלתיות לעלייה בלחץ הדם ושכיחות יתר לחץ דם לאחר 4 שנות מעקב. נכללו במחקר קרוב ל-1700 נבדקים ללא יתר לחץ דם, גילם הממוצע היה 55, 58% מהם נשים. עלייה בלחץ הדם הוגדרה כעליה של לפחות קטגוריית לחץ דם אחת (כפי שהוגדר על ידי ה- Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure). יתר לחץ דם הוגדר כלחץ דם סיסטולי מעל 140 מ”מ כספית, לחץ דם דיאסטולי מעל 90 מ”מ כספית או שימוש בתרופות להפחתת לחץ הדם.

בתום תקופת המעקב, בשליש מהנבדקים נמצאה עליה בקטגוריית לחץ דם, יתר לחץ דם התפתח בקרוב ל-15% מהנבדקים. בניתוח רב משתני, עלייה ברמות האלדוסטרון בדם נמצאה קשורה לעלייה בסיכון ליתר לחץ דם. נבדקים עם רמות אלדוסטרון ברבעון הגבוה ביותר היו בסיכון מוגבר פי 1.6 לעלייה בלחץ דם וליתר לחץ דם בהשוואה לנבדקים עם ערכים ברבעון הנמוך.

החוקרים מסכמים שעל פי תוצאות מחקרם, עלייה ברמות האלדוסטרון במסגרת הטווח הפיזיולוגי, מהווה גורם סיכון להתפתחות יתר לחץ דם.

למאמר

Serum Aldosterone and the Incidence of Hypertension in Nonhypertensive Persons Ramachandran S. Vasan et al

NEJM Volume 351:33-41 July 1, 2004 Number 1,

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן