היסטוריה של שבץ או TIA נפוצה יותר בחולי אי-ספיקת לב עם לחץ דם סיסטולי נמוך (Stroke)

ממחקר מבוסס-אוכלוסיה חדש, שתוצאותיו פורסמו במהדורת דצמבר של Stroke, עולה כי שכיחות אירועי שבץ או TIA (Transient Ischemic Attack) גבוהה יותר בחולי אי-ספיקת לב, במיוחד באלו עם ערכי לחץ דם סיסטולי נמוכים.

החוקרים מציינים כי לא-ברור אם ממצאים אלו נובעים מזילוח מוחי ירוד או מתרומבואמבוליזם עקב הפרעה בתפקוד הלבבי.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את השכיחות של דיווח-עצמי על היסטוריה של שבץ או TIA בקרב 21,453 משתתפים עם ובלי אי-ספיקת לב, שהוגדרה לפי טיפול בדיגוקסין בהווה. באף אחד מהמקרים לא דווח עצמאית על פרפור פרוזדורים.

251 משתתפים אובחנו עם אי-ספיקת לב ו-21,202 ללא אי-ספיקת לב. שבץ או TIA בעבר תועדו ב-66 משתתפים (26.3%) עם אי-ספיקת לב וב-1805 (8.5%) משתתפים ללא אי-ספיקת לב (p<0.0001). מניתוח רב-משתנים עולה כי שכיחות שבץ היתה גבוהה יותר בחולים עם אי-ספיקת לב (OR = 2.2).

בהשוואה לאלו ללא אי-ספיקת לב, יחס הסיכויים הלא-מתוקן לשבץ קודם או TIA באלו עם אי-ספיקת לב, עמד על 4.0, 2.7 ו-2.3, בסדר עולה לפי שלישוני ערכי לחץ דם סיסטולי, בהתאמה. הקשר נותר משמעותי לאחר תנקון רב-משתנים בשליש התחתון (מתחת ל-119.5 מ”מ כספית).

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

Stroke2009;40:3706-3710

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

הנחיות חדשות להחייאת ילדים ותינוקות נועדו להציל יותר חיים צעירים

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|02/11/2025

הנחיות 2025 של איגוד הלב האמריקאי והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים מציגות שיטות חדשות לשיפור תוצאות נוירולוגיות, שחרור נתיבי אוויר ושימור איכות עיסויי חזה בהחייאת ילדים ותינוקות

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן