מחקר חדש מראה שינויים בפרוגנוזת אי ספיקת לב בהתאמה לחוסר בברזל (JACC)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב-Journal of the American College of Cardiology הראה כי בקרב חולים עם אי ספיקת לב (HF), סטורציית טרנספרין (TSAT) ורמת ברזל בסרום היו קשורים באופן עצמאי לתמותה גבוהה יותר ב-5 שנים מכל סיבה, ללא קשר לפנוטיפ ה-HF. ישנה הסכמה כללית שחוסר ברזל נפוץ ומבשר על פרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם אי ספיקת לב, ללא קשר למקטע הפליטה או לאנמיה. עם זאת, מה שנותר לא ברור הוא איזו מבין ההגדרות הרבות של מחסור בברזל מנבאת בצורה הטובה ביותר תוצאים שליליים. הגדרת מחסור בברזל (ID) במצבים דלקתיים כרוניים, כגון HF כרוני, היא רמת פריטין נמוכה מ-100 ng/mL או 100 עד 299 ng/mL עם רווית טרנספרין (TSAT) של פחות מ-20%. מחקרים קודמים הראו ש-ID המוגדר על ידי ערך מסוים הוא מנבא בלתי תלוי של תמותה מ-HF כרוני, אך אחרים הטילו ספק בתועלת האבחונית והפרוגנוסטית שלו. “הבעיה הבסיסית עם ההגדרה היא שפריטין אינו סמן טוב למחסור בברזל מכיוון שהפריטין הוא סמן דלקתי”, אמרה אחת החוקרות.

בניתוח הנוכחי של 4422 מטופלים בין השנים 2001 ל-2019, חוסר ברזל הוגדר באמצעות קריטריונים מנחים בינלאומיים, פריטין פחות מ-100ng/mL,TSAT קטן מ-20% וברזל בסרום 13 µmol/L או פחות. בהתאם למחקרים קודמים, השכיחות של מחסור בברזל הייתה גבוהה, בין 44% ל-68%. המחסור היה נפוץ יותר בנשים ובאלו עם תסמינים חמורים יותר, אנמיה או מקטע פליטה שמור.

בסך הכל, התמותה ב-5 שנים הייתה 34.5% (חציון מעקב, 49 חודשים). התמותה הנמוכה ביותר נצפתה בחולים עם פריטין בסרום של פחות מ-100 ננוגרם/מ”ל ו-TSAT של יותר מ-20%, והגבוהה ביותר עבור אלו עם פריטין בסרום מעל 100 ננוגרם/מ”ל עם TSAT של פחות מ-20%. רמות הברזל בסרום ו-TSAT היו בקורלציה גבוהה זה עם זה (r = 0.92; P < .001). לאחר התאמה רב-משתנית, TSAT קטן מ-20% (HR 1.27; P < .001) וברזל בסרום 13 µmol/L או פחות (HR 1.37; P < .001) היו קשורים לתמותה גבוהה יותר מכל סיבה, אך לא עם תמותה קרדיווסקולרית. פריטין נמוך מ-100 ננוגרם/מ”ל נוטה להיות קשור לתמותה נמוכה יותר מכל סיבה (HR 0.91; P = 0.09), וכך גם פריטין גבוה מ-300 ננוגרם/מ”ל היה קשור עם שיעור נמוך יותר של מוות מכל סיבה (HR, 0.69, P < .001) ומוות קרדיווסקולרי (HR, 0.78; P = .048). בקרב חולים עם TSAT של פחות מ-20% ופריטין של 100 עד 299 ננוגרם/מ”ל, יחס הסיכון המתואם לתמותה ב-5 שנים היה 1.82.

לכתבה ב-Medscape

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן