האם יש תועלת לטיפול ב-Candesartan בחולים לאחר אירוע מוחי? (מתוך כנס ה-ESC)

 

מתוצאות ארוכות-טווח של מחקר SCAST (Scandinavian Candesartan Acute Stroke Trial) עולה כי הפחתת לחץ הדם עם Candesartan אינה משפיעה לטובה על שיעור מחלות כלי דם או שיעורי תמותה בחולים עם אירוע מוחי חד.

מהתוצאות העיקריות של מחקר SCAST, שפורסמו בשנת 2011, עלה כי אין תעולת לטיפול בן שבעה ימים ב- Candesartan, במינון שהועלה עד 16 מ”ג ליום, בכל הנוגע לתוצאי הסיום העיקריים, שכללו שילוב של מחלות כלי דם לאחר שישה חודשים ותוצאות תפקודיות לאחר שישה חודשים. למעשה, תועדה מגמה לא-משמעותית של החמרה בתוצאות עם הטיפול התרופתי (יחס סיכון של 1.09).

מהתוצאות ארוכות הטווח לאחר שלוש שנים, שהוצגו במהלך כנס ה-ESC (European Stroke Conference) עולה כי אין הבדל מובהק סטטיסטית בין שתי הקבוצות בשיעור מחלות כלי דם, אם כי תואר שיפור קל בקבוצת המטופלים ב- Candesartan. באשר לשיעורי התמותה התוצאות היו נייטראליות.

בהצגה נפרדת שהתמקדה בתת-קבוצה של חולים ממחקר SCAST עם אירוע מוחי המורגי חד, גם לא מצאו החוקרים השפעה מועילה לטיפול ב- Candesartan באוכלוסיה זו לאחר שישה חודשים.

מבין 274 החולים עם אירוע מוחי המורגי, 144 חולים טופלו ב- Candesartan ו-130 טופלו בפלסבו. מהערכת מאפייני החולים בתחילת המחקר עלתה שכיחות גבוהה יותר של פרפור פרוזדורים וסוכרת בקבוצת המטופלים ב- Candesartan.

בתת-קבוצה של חולים עם אירועים המורגיים, טיפול בן שבעה ימים ב- Candesartan לווה בהפחתה איטית והדרגתית של 4 מ”מ כספית בלחץ הדם. התוצא הוסקולארי המשולב (תמותה עקב מחלות כלי דם, אירוע מוחי או אוטם שריר הלב) תועד בשיעור דומה של חולים בשתי הקבוצות.

בנוסף, בקרב מטופלים ב- Candesartan תועדו תוצאות תפקודיות גרועות יותר, לפי מדד mRS (Modified Rankin Score), בהשוואה לתוצאות במטופלי פלסבו (יחס סיכויים של .1.61, p=0.04).

מתוך כנס ה-ESC

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן