במאמר שפורסם בכתב העת Canadian Medical Association Journal במהלך חודש אוקטובר מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין צריכת סויה ובין שיעורי הישנות נמוכים יותר של ממאירויות של השד רגישות לטיפול הורמונאלי.
לדברי החוקרים, צריכת איזופלבונים בסויה בנשים עם ממאירות של השד עוררה דאגה רבה בציבור, מאחר שלמרכיבים אלו השפעות אסטרוגניות חלשות. אין עדויות קליניות בנוגע לבטיחות בחולות עם סרטן שד, תחת טיפול אנדוקריני אדג’וונטי.
החוקרים בחנו את הקשר בין צריכה תזונתית של איזופלבונים בסויה והישנות סרטן שד בתקופה שבין אוגוסט 2002 ועד יולי 2003, שקיבלו טיפול הורמונאלי אדג’וונטי. בתחילת המחקר, צריכת סויה נבחנה באמצעות שאלוני תזונה.
החוקרים בחנו את הנתונים לפי מצב הקולטנים להורמונים וטיפול אנדוקריני, וערכו ניתוח רב-משתנים להערכת יחסי הסיכון.
שיעורי התמותה הכוללים עמדו על 30.6% בנשים לפני-מנופאוזה ולא זוהה קשר בין שיעורי התמותה ובין צריכת סויה (יחס סיכון של 1.05 בהשוואת הרבעון העליון אל מול הרבעון התחתון, p=0.87).
בקרב נשים לאחר-מנופאוזה, באלו עם צריכת סויה ברבעון העליון נרשם סיכון נמוך משמעותית להישנות, בהשוואה לאלו ברבעון העליון (יחס סיכון של 0.67, p=0.02). עם זאת, לא זוהתה השפעה על משך ההישרדות הכולל. בנשים עם מחלה חיובית לקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון ואלו שטופלו ב-Anastrozole נרשם קשר הפוך.
החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין צריכת סויה ובין סיכון מופחת להישנות סרטן שד חיובי לקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון בנשם לאחר-מנופאוזה ובאלו שנטלו Anastrozole. שיעורי ההישנות היו נמוכים ב-12.9% בנשים ברבעון העליון של צריכת סויה, בהשוואה לאלו ברבעון התחתון והיו נמוכים ב-18.7% בנשים ברבעון העליון שטופלו ב-Anastrozole.
החוקרים קוראים לערוך מחקרים רב-מרכזיים גדולים ומחקרים אפידמיולוגיים נוספים לאישור הממצאים.
CMAJ. Published online October 18, 2010
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!