השתלת סטנט המצופה בהפרין נראית כמוסיפה הגנה נוספת כנגד תרומבוזה בסטנט, מאשר טיפול נוגד קרישים סטנדרטי- כך עולה ממחקר חדש המתפרסם החודש ב- Circulation .
טיפול משולב עם קלופידוגרל – clopidogrel (המוכר גם כפלויקס – PLAVIX ) ואספירין הוא טיפול סטנדטי כיום לאחר השתלת סטנט בעורקי הלב. ואולם אסטרטגיה זו לא הביאה למניעה של תרומבוזה בסטנט, אירוע שהוא קטלני וגורם לתמותה.
כדי לבחון אם ציפוי של הפרין יפחית את הסיכון לקריש בסטנט, ביצעו החוקרים מחקר פרוספקטיבי שבו השתמשו ב- BX VELOCITY (בלון הניתן להרחבת סטנט עם HEPACOAT (מתוצרת חברת קורדיס), ב-200 חולים שהוגדרו בסיכון נמוך, אשר קיבלו רק אספירין כטיפול נוגד קרישה לאחר ההשתלה.
לפי החוקרים, מטרת המחקר לא הייתה לקדם שימוש באספרין בלבד במטופלים לאחר השתלה. יידרשו אלפי מטופלים לצורך המחשה של שיפור משמעותי בהורדת סיכון באמצעות סטנט מצופה בהפרין, בהשוואה לסטנט רגיל וטיפול נוגד קרישה מלא (כולל פלויקס).
לעומת זאת, ביצעו החוקרים את המחקר על חולים בסיכון נמוך במיוחד עם הצרויות מאוד פשוטות ותוצאות אנגיוגרפיות אופטימליות. לאחר מכן, החלו טיפול באספירין והיו במעקב למשך 30 יום.
התוצאות הסופיות של מחקר זה, ה- HEPACOAT , דיווחו על שני מקרים של קריש לא חמור בסטנט, אוטם לא קטלני מסוג Q Wave והצרות חוזרת שדרשה רה-וסקולריזציה ביום העשירי והאחד עשרה לאחר הצינתור. במקרה אחד המטופל ספג חבטה בחזה במהלך קטטה (?)…ובמקרה השני המטופל סבל מתרומבוזיס ראשוני.
לטענת החוקרים, אירעות של 1% של תרומבוזיס נמוכה מהשכיחות הידועה של 3.6% כפי שנמצאה בזרועות המחקרים של טיפול באספירין בלבד, וסטנט סטנדרטי.
כעת מתכננים החוקרים מחקר גדול יותר אשר ינסה להוכיח שגישה זו תקפה גם בקבוצה רחבה יותר של אוכלוסיה. החוקרת הראשית סבורה אף שיהיה זה מעניין לבחון שילוב של הסטנט מצופה ההפרין עם הסטנט מצופה סירולימוס ( sirolimus-eluting stent ). בדרך זו, סבורה החוקרת, תתקוף אסטרטגיה זו שתי בעיות עיקריות הכרוכות בהשתלת סטנטים: רהסטנוזיס ותרומבוזות.
Circulation 2003;108:1078-1083.






תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!