סיכון מוגבר לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית בחולים עם COVID-19 (מתוך Heart)

בחולים המאושפזים בשל COVID-19 תועד סיכון מוגבר להיארעות אירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים ממאגר UK Biobank שפורסמו בכתב העת Heart.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין COVID-19 ובין היארעות אירועים קרדיווסקולאריים ב-17,871 מבוגרים במאגר UK Biobank בין מרץ 2020 ועד מרץ 2021. לכל מקרה התאימו החוקרים שתי ביקורות ללא הזיהום הנגיפי שהיו תואמות בגיל, מין, רמה סוציאלית, מדד מסת גוף, מוצא אתני, סוכרת, מחלת לב איסכמית, עישון, יתר לחץ דם ורמות כולסטרול גבוהות.

החוקרים בחנו את התוצאים הבאים: אוטם לבבי, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב, פרפור פרוזדורים, תרומבואמבוליזם ורידי, דלקת קרום הלב, תמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית, תמותה עקב מחלת לב איסכמית. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין COVID-19 ובין כל אחד מהתוצאים הללו לאורך מעקב ממוצע של 141 ימים.

מהנתונים עולה כי ב-14,304 חולים לא-מאושפזים תועד סיכון מוגבר להיארעות תרומבואמבוליזם ורידי (יחס סיכון של 2.74, P=0.004) ותמותה (יחס סיכון של 10.23, p<0.0001). ב-2,701 חולים בהם סיבת האשפוז הייתה COVID-19 תועד סיכון מוגבר לכלל התוצאים יחדיו. החוקרים מדווחים כי הסיכון הגדול ביותר במחקר היה להתפתחות תרומבואמבוליזם ורידי (יחס סיכון של 27.6, P<0.001), אי-ספיקת לב (יחס סיכון של 21.6, p<0.001) ואירוע מוחי (יחס סיכון של 17.5, p<0.0001).

בקרב 866 החולים שאושפזו מסיבה אחרת ובהם COVID-19 הייתה אבחנה משנית תועד סיכון מוגבר באופן דומה למחלות לב וכלי דם.

הסיכון הגבוה ביותר תועד במהלך 30 הימים הראשונים לאחר הזיהום הנגיפי, אך נותר גבוה יותר בהשוואה לביקורות גם לאחר תקופה זו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים שאושפזו עם COVID-19 תועד סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בתקופה המוקדמת לאחר הזיהום. בחולים שאינם נדרשים לאשפוז סיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי, אך לא לסיבוכים קרדיווסקולאריים אחרים.

 

Heart 2023;109:119-126

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן