Oseltamivir אינו מרסן שפעת עופות (New Engl J Med)


ממחקר חדש שפורסם ב-NEJM עולה כי Oseltamivir לבדו אינו יעיל מספיק כנגד שפעת העופות, אפילו אם החולה מתחיל לקחת את המינונים המתאימים זמן קצר לאחר הופעת התסמינים. שני מאמרים אחרים בגליון מזהירים כי התרופה עשויה לאבד בנוסף גם את יעילותה כנגד שפעת עונתית, אם תינתן ללא הצדקה.

במאמר הראשון מתארים הכותבים את בידודו של זן Influenza A (H5N1) עמיד ל- Oseltamivir משני חולים שנפטרו מהזיהום. במקרה אחד, ילדה בת 13, שהחלה לקחת את התרופה תוך 48 שעות מהופעת התסמינים.

במקרה שלה, נראה כי התפתחות העמידות לתרופה היתה קשורה בהחמרה במהלך הקליני של המחלה. בעוד שהקורולציה אינה דפינטיבית, היא מאוד משכנעת ומדאיגה.

הכותבים מזהירים כי אגירת התרופה באופן אישי, עשויה לבהיא לנטילת מינונים לא-הולמים, לתקופות זמן לא-מתאימות, למחלה שעשויה כלל להיות מחלה אחרת משפעת. כל הפקטורים הללו יכולים לתרום להתפתחות שפעת עונתית עמידה ל- Oseltamivir.

Oseltamivir אינה רק קו ההגנה הראשון מפני שפעת, אלא גם התרופה היחידה הקיימת במקרים של חולים במצב קשה מאוד, שאינם יכולים לקבל תרופות בשאיפה.

מאמר אחר התייחס לסוגיה אם רופאים צריכים לתת מרשמים של Oseltamivir לפי דרישה.

מנקודת מבט של רופא-חולה, הרופא אינו מחוייב לתת מרשם לתרופה, ומנקודת מבט של בריאות הציבור, הרופא למעשה מחויב לא לתת מרשם זה, בהתחשב בסיכון ששימוש אקראי יוביל להתפתחות עמידות לתרופה.

השימוש בשנה האחרונה ב- Oseltamivir צריך לעורר את מומחי בריאות הציבור לשקול את הדילמה הניצבת בפני רופאים שעומדים בפני מחויבות כפולה לנבדקים ולבריאות הציבור.

New Engl J Med 2005;25:2633-2637,2667-2672.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן