שימוש ניסיוני באכינצאה לטיפול בזיהומי Rhinovirus (ה-NEJM)

מחקר שנערך בארצות-הברית מערער את יתרונות השימוש באכניצאה. תוצאות המחקר מעידות כי התרופה הצמחית איננה יעילה יותר מפלצבו בטיפול בהצטננות.

אכינצאה מצויה בשימוש נרחב כטיפול צמחי בהצטננות ואף הוכרה על -ידי ארגון הבריאות הלאומי כתרופה צמחית, אך מחקרי יעילות העלו תוצאות סותרות ובשוק מצויים תכשירים רבים בעלי הרכבים פיטו-כימיים שונים. במחקר זה נבדקה השפעת מיצויים מוגדרים כימית של שורש Echinacea angustifolia בטיפול בזיהומי rhinovirus.

החוקרים השתמשו ב-3 הכנות שונות של אכינצאה, בעלות פרופילים פיטו-כימיים שונים, שהוכנו באמצעות מיצוי שורשי E. angustifolia עם supercritical carbon dioxide, ב-60% אתנול או ב-20% אתנול.

במחקר השתתפו 437 מתנדבים שחולקו באקראי לקבלת טיפול מניעה (במהלך 7 ימים לפני בדיקת האתגר בחשיפה לוירוס ו-5 ימים אחריה), או לקבלת טיפול (רק אחרי בדיקת האתגר בחשיפה לוירוס), באחד מהתכשירים או לקבלת פלצבו. באנליזה נכללו התוצאות שהתקבלו בקרב 399 נבדקים שאותגרו בחשיפה ל-rhinovirus type 39 ונערך אחריהם מעקב במהלך 5 ימים.

לא נמצאו השפעות מובהקות סטטיסטית של 3 מיצויי האכינצאה על שיעורי הזיהומים או חומרת הסימפטומים בנבדקים. כמו כן לא נמצאו השפעות מובהקות סטטיסטית של הטיפול על נפח ההפרשות מהאף, על ריכוזי ה-polymorphonuclear leukocyte  וה-interleukin-8 במשטחים שנלקחו מחלל האף, או על כמות הוירוס בטיטר.

הממצאים מעידים כי מיצויים של שורש ה-E. angustifolia, לבד או במשולב, לא השפיעו באופן מובהק סטטיסטית על שיעור ההדבקה בזיהום rhinovirus או על מהלך המחלה הקליני הנובע ממנה. אולם, החוקרים מציינים כי בשל ריבוי תכשירי האניצאה המצויים בשוק, קשה לקבוצע חד-משמעית כי לטיפול אין השפעה על הצטננות.

במאמר מערכת מצורף נכתב כי למרות הממצאים, לא סביר שיפחת השימוש בתכשירי האכניצאה או שיעור ייצורם.

NEJM 353:341-348

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן