מתן תוסף פרוביוטי מועיל בתינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס

על-פי מחקר שתוצאותיו הוצגו במסגרת ה-World Allergy Congress (ה-WAC), מתן תוסף פרוביוטי לתינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס מדרגת חומרה בינונית עד חמורה גורר הקלה רבה יותר בסימפטומים, בהשוואה למתן פלצבו. ד”ר Dunstan, שהציגה את התוצאות מסבירה כי זהו המחקר הראשון המעיד על השפעת מתן תוסף פרוביוטי בתינוקות אלה.

במהלך המחקר נבחרו באקראי 26 תינוקות לקבלת תוסף פרוביוטי ו-27 לקבלת פלצבו פעמיים ביום במהלך 8 שבועות שלאחריהם 8 שבועות נוספים של תצפית. כל הנבדקים סבלו מדרמטיטיס בדרגת חומרה בינונית, לכל הפחות, שהוגדרו כאינדקס SCORAD (הוא modified Scoring Atopic Dermatitis) גבוה מ-25. הגיל הממוצע בשתי קבוצות הנבדקים היה 11.5 חודשים ו-10.3 חודשים, בהתאמה. אינדקס ה-SCORAD הממוצע עמד על ערכים של 40.8 ושל 44, בהתאמה.

התוסף הפרביוטי שניתן לתינוקות הכיל Lactobacillus fermentum ואילו הפלצבו בכיל אבקת maltodextrin. רופא ילדים אחד העריך את מצבם של כל הילדים שהשתתפו במחקר, באופן כפול סמיות.

עד לשבוע ה-16 למחקר, הופיע שיפור באינדקס ה-SCORAD, בהשוואה למצב ההתחלתי בקרב 92% מנבדקי קבוצת התוסף הפרוביויטי, בהשוואה ל-63% מנבדקי קבוצת הפלצבו (P = .01). ירידה באינדקס ה-SCORAD הופיעה בשתי קבוצות הנבדקים במהלך השבועיים הראשונים לטיפול, אך לאחר מכן הם המשיכו לרדת רק בקבוצה שצרכה את התוסף הפרוביוטי.

עד לסיום המחקר, היתה הירידה מובהקת סטטיסטית רק בקרב הנבדקים שקיבלו טיפול פרוביוטי  (P = .03), כשדרוגי ה-SCORAD שנתקבלו בהם היו נמוכים באופן מובהק סטטיסטית מאלו שהתקבלו בנבדקי קבוצת הפלצבו (P = .014).

תגובות הציטוקין מעודד הדלקת TNF-אלפא כלפי Staphylococcus aureus ו-Lactobacillus fermentum  מומתים באמצעות חום היו גבוהות באופן מובהק סטטיסטית בחולים שקיבלו טיפול פרוביוטי בשבוע ה-8 למחקר (P = .016 ו-P = .022, בהתאמה). בנבדקים שקיבלו טיפול פרוביוטי הופיעה גם עליה מובהקת סטטיסטית ברמות תגובות הציטוקין INT-גמא מסוג Th1 כלפי phytohemagglutinin ו-Staphylococcus enterotoxin B בשבוע ה-8 למחקר (P = .006 ו-P = .044, בהתאמה) ובשבוע ה-16 למחקר (P = .004 ו-P = .088, בהתאמה). לא הופיעו שינויים בתגובה החיסונית בקרב נבדקי קבוצת הפלצבו.

ד”ר Dunstan מסכמת כי הממצאים מצביעים על קשר אפשרי בין השימוש במוצרים פרוביוטיים לבין שיפור בתיפקוד החיסוני בתינוקות, אולי בשל זירוז הבשלתם של תאי Th-1, ומעלים אפשרות לכך ששימוש בתוסף זה יועיל במניעת אטופיק דרמטיטיס בשלבי החיים המוקדמים. אולם, היא מציינת, נושא זה עדיין שנוי במחלוקת.

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן