שכיחות גבוהה של מחלות פסיכיאטריות בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kid Dis)

שיעורי תחלואה פסיכיאטרית חמורה עמדו על 7.3% בחולים עם מחלת כליות כרונית, שיעור גבוה ב-56% מהמתואר באוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases. נוכחות מחלה פסיכיאטרית לוותה בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שהפרעה דו-קוטבית נקשרה עם הידרדרות מואצת בתפקוד הכלייתי.

במחקר החתך הארצי ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות הפרעה פסיכיאטרית חמורה ב-32,943 חולים עם מחלת כליות כרונית בשלב 3b-5 או חולים תחת טיפול כלייתי חליפי (גיל ממוצע של 70.4 שנים, 36.7% נשים) בין השנים 2008-2020 ממאגר Swedish Renal Registry. עוד הושלם מחקר עוקבה להערכת הקשר בין הפרעה פסיכיאטרית חמורה ובין התוצאות הבריאותיות ב-30,103 חולים שלא קיבלו טיפול כלייתי חליפי.

הופעת מחלה פסיכיאטרית חמורה (סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית או הפרעת דיכאון מג’ורי) לפני תאריך הרישום במאגר נקבעה באמצעות אבחנות מרישומים באשפוז או טיפול במרפאות מומחים.

התוצאים העיקריים כללו ירידה של 30% בקצב פינוי גלומרולארי משוער, התחלת טיפול כלייתי חליפי ותמותה מכל-סיבה.

בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, שיעורי ההימצאות של מחלה פסיכיאטרית חמורה עמדו על 7.3%, שיעור גבוה ב-56% לעומת האוכלוסייה הכללית. שיעורי סכיזופרניה עמד על 0.5%, שיעורי הפרעה דו-קוטבית עמדו על 2.1% ושיעורי הפרעת דיכאון מג’ורי עמדו על 5.6%.

בחולים עם מחלת כליות כרונית עם מחלה פסיכיאטרית חמורה, בהשוואה לאלו ללא הפרעה פסיכיאטרית חמורה תועד שיעור גבוה יותר של ירידה של 30% בקצב פינוי גלומרולארי (יחס סיכון של 1.13, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.24) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.24), אך סיכוי נמוך יותר להתחלת טיפול כלייתי חליפי (יחס סיכון של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.97).

סכיזופרניה לוותה בירידה בשיעורי התחלת טיפול כלייתי חליפי (יחס סיכון של 0.56, רווח בר-סמך 95% של 0.39-0.80). הפרעה דו-קוטבית נקשה עם שיעור גבוה יותר של ירידה של 30% בקצב פינוי גלומרולארי (יחס סיכון של 1.47, רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.67) ושיעור נמוך יותר של התחלת טיפול כלייתי חליפי (יחס סיכון של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.67-0.94).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על חשיבות הפרעה פסיכיאטרית חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית, אשר אינה מהווה מכשול לטיפול כלייתי אלא הזדמנות לשיפור איכות הטיפול בחולים דרך מתן טיפול הולם ומעורבות צוות רב-מקצועי.

Am J Kid Dis, Feb 23, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מקור: J Endourol
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|15/03/2026

קיימת אוכלוסייה של חולים עם אבנים דו־צדדית גדולות הזקוקה לטיפול מילעורי בשתי הכליות. השאלה היא האם רצוי לבצע את הטיפול בשתי הכליות באותו מועד או לטפל בכליה אחת ולאחר החלמה לבצע את הטיפול בכליה השנייה?

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מקור: Biomedicines
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין
אין תגובות|10/12/2025

לשתי המחלות מאפיינים משותפים רבים וביניהם שכיחות גבוהה, גורמי סיכון, מחלות נלוות וסיבוכים כמו השמנה, יתר לחץ דם, סכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב וכלי דם וכן הסכנה שבהתפתחות לכדי מחלה סופנית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן