עליה בסיכון ארוך-טווח לתמותה קרדיווסקולארית במטופלים ששרדו SJS/TEN  (מתוך JAMA Dermatol)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי בקרב מטופלים ששרדו SJS/TEN (או Stevens Johnson Syndrome/Toxic Epidermal Necrolysis) תועד סיכון מוגבר לתחלואה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם, כאשר הסיכון הגבוה ביותר תועד במהלך השנה הראשונה ונותר מוגבר למשך עד שבע שנים לאחר האבחנה הראשונית.

במחקר הרטרוספקטיבי התמקדו החוקרים בחולים ששרדו SJS/TEN ונכללו במאגר הנתונים National Health Research Institute Database של טאיוואן בין השנים 1998 עד 2021. מדגם המחקר כלל 10,571 שורדי SJS/TEN (גיל ממוצע של 56.1 שנים; 50.7% נשים) ו-105,710 ביקורות תואמות ללא המחלה העורית לניתוח להערכת הסיכון לאירועים מוחיים, 11,084 שורדי SJS/TEN (גיל ממוצע של 56.6 שנים, 50.2% נשים) ו-110,840 ביקורות תואמות לניתוח להערכת הסיכון למחלת לב איסכמית.

התוצאים העיקריים כללו תמותה עקב אירוע מוחי ומחלת לב איסכמית. תוצאים משניים כללו אירוע מוחי ומחלת לב איסכמית.

בקרב שורדי SJS/TEM תועד סיכון מוגבר לאירוע מוחי (יחס סיכון של 1.65, רווח בר-סמך 95% של 1.57-1.72) וסיכון מוגבר למחלת לב איסכמית (יחס סיכון של 1.58, רווח בר-סמך 95% של 1.51-1.65). תמותה עקב מחלות לב וכלי דם הייתה מוגברת הן עם אירוע מוחי (יחס סיכון של 1.69, רווח בר-סמך 95% של 1.46-1.96) והן עם מחלת לב איסכמית (יחס סיכון של 1.55, רווח בר-סמך 95% של 1.32-1.82).

הסיכון המוגבר לתמותה קרדיווסקולארית הגיע לשיא לאחר שנה אחת הן עם אירוע מוחי והן עם מחלת לב איסכמית וירד לאחר מכן, אך נותר מובהק סטטיסטית למשך שבע שנים עם אירוע מוחי וארבע שנים עם מחלת לב איסכמית.

בקרב שורדים מבוגרים מגיל 50 שנים ואלו שאושפזו ביחידת טיפול נמרץ תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה קרדיווסקולארית (p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם ארצי של חולים עם SJS/TEN, באלו ששרדו את המחלה העורית תועד סיכון מוגבר לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית. לנוכח הסיכון המוגבר לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית, יש לשקול גישות מתאימות לניטור ומניעה, דוגמת איזון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם על-מנת להפחית ככל הניתן את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית בחולים אלו.

JAMA Dermatol, Feb 19, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן