טיפול במעכבי COX-2 עשוי לסייע במניעת דלקת לבלב חדה וחמורה (American Journal of Gastroenterology)

טיפול במעכבי COX-2 (Cyclooxygenase-2) מביא לירידה של כמחצית בהיקף מקרי דלקת לבלב חדה וחמורה בחולים בסיכון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי-מבוקר חדש, שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology.

החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 190 משתתפים בסיכון לדלקת לבלב חדה וחמורה, אשר חולקו באקראי לטיפול סטנדרטי או טיפול סטנדרטי עם Parecoxib במינון 40 מ”ג ביום, אשר ניתן דרך הוריד למשך שלושה ימים, לאחריו ניתן Celecoxib במינון 200 מ”ג, אשר ניתן דרך הפה או דרך צינור הזנה כל יום למשך שבוע.

מהנתונים עולה כי דלקת לבלב חדה וחמורה תועדה ב-21% מהמטופלים במעכבי COX-2, בהשוואה ל-40% מאלו בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי (p=0.005). שיעור דומה של חולים בשתי הקבוצות פיתחו כשל איבר, אך הפרעה זו הייתה זמנית לעיתים קרובות יותר בקבוצת הטיפול במעכבי COX-2. שיעורי התמותה היו דומים בשתי הקבוצות.

בעת הגיוס למחקר, בכל המשתתפים תועדו רמות CRP, TNF-Alpha ו-IL-6 בטווח התקין. רמות TNF-Alpha ו-IL-6 ירדו בשתי הקבוצות לאחר 4 ו-8 ימים, אך הירידה הייתה גדולה יותר בקבוצת הטיפול במעכבי COX-2. לא תועדו אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מדווחים כי כשני-שליש מהחולים תחת טיפול סטנדרטי נדרשו לזריקות Meperidine, זאת בהשוואה ל-43% מאלו בקבוצת הטיפול במעכבי COX-2. משך האשפוז הממוצע בבית חולים היה קצר יותר עם טיפול במעכבי COX-2 (21 ימים לעומת 13 ימים) וגם סך הוצאות הטיפול הרפואי היה קטן יותר (36,271 יואן לעומת 26,853 יואן, בהתאמה).

מהנתונים עולה כי הטיפול במעכבי COX-2 חוסם באופן יעיל את התהליך הדלקתי במהלך התפתחות דלקת לבלב חדה וחמורה וכי מדובר בטיפול משתלם מבחינת מאזן עלות-תועלת.

החוקרים מתכננים כעת מחקר רב-מרכזי וגדול יותר לאישור היעילות והבטיחות של COX-2 במניעת דלקת לבלב חדה וחמורה.

American Journal of Gastroenterology, February 3, 2020

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן