טיפול אגרסיבי ומוקדם בסטטינים בסמוך לאירוע קורונרי חד אפקטיבי בהשוואה לטיפול שמרני (ACC)

מטה-אנליזה המבוססת על 8 מחקרים אקראיים רחבים של טיפול בסטטינים מראה כי התחלת טיפול אגרסיבי במינונים גבוהים במהלך שלב אקוטי של אירוע איסכמי מפחיתה תמותה, אוטם חוזר וצורך ברה-וסקולריזציות. הנתונים הללו הוצגו בכנס ה-55 של ה-ACC שהתקיים השבוע באטלנטה.

המטה אנליזה שהוצגה ע”י ד”ר בברי מהמחלקה לרפואה במרכז קליבלנד באוהיו כללה 15,995 מטופלים שעברו אירוע קורונורי חד (ACS), אשר חולקו בין קבלת טיפול אגרסיבי בסטטינים (8,037), או טיפול קונסרטיבי (7,958) עם מינונים סטנדרטיים של סטטינים או פלציבו, במהלך האישפוז בעקבות ה-ACS . התחלת הטיפול בסטטינים הייתה החל מ-6 שעות ועד 10 ימים מהאישפוז, והמעקב נמשך בממוצע 15 חודשים.

החוקרים דיווחו ששיעור התמותה מכל סיבה היה 3.1% בקבוצה הטיפול האגרסיבי, לעומת 4% בקבוצה הטיפול השמרני, כלומר ירידה יחסית בסיכון של 25%.

בנוסף, טיפול אגרסיבי הפחית את הסיכון לתמותה קרדיווסקולרית ב- 22% . לא היה הבדל מובהק בשיעורי אוטם שריר הלב (MI) בין שתי הקבוצות (.5.9% מול 6.2%) אך הייתה מגמה קלה לירידה בסיכון לשבץ (0.9% לעומת 1.2%).

בנוסף, השכיחות של תעוקה לא יציבה והצורך ברה-וסקולריצזיות היו נמוכים יותר באופן מובהק סטטיסיטי בקבוצה הטיפול האגרסיבי.

החוקרים גם חישבו את מס’ המטופלים שיש לטפל בהם כדי (NTT)  להציל חיים של חולה אחד – והמספר שהתקבל הוא 111 מטופלים, מס’ הנחשב נמוך מספיק כדי להעיד על יעילות הגישה האגרסיבית ,לדעת החוקרים.  אם לוקחים בחשבון גם את מניעת הרה-וסקולריזציות ואוטמים חוזרים, המספר יירד אף ל-80 מטופלים.

החוקרים אף הוסיפו כי המימצאים שהתקבלו במטה-אנליזה זו עקביים עם המחקרים אשר הראו כי הפחתת רמות ה-LDL-C מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל מפחיתה את הסיכון לתמותה, אוטמים חוזרים ושבץ.

המחקר מעלה שאלה לגבי “עד כמה ניתן עוד לרדת ?…” ד”ר הרינגטון , מצוות החוקרים אמר בכינוס שכעת מתחיל מחקר שבוחן יעילות של הורדת ה-LDL-C אל מתחת ל-50 מ”ג/ד”ל…ד”ר דוגלס, נשיאת ה-ACC העירה שהמימצאים מראים שטיפול מוקדם, אגרסיבי בהורדת רמות ליפידים בחולים עם ACS לא יציב הוא אפקטיבי, וייתכן שמטופלים עם מחלות קורונריות יציבות עשויים גם להנות מאסטרטגיה אגרסיבית של הפחתת ליפידים.

ACC 55th Annual Scientific Session: Abstract 821-5. Presented March 13, 2006.

לדיווח במדסקייפ

הערת המערכת:כפי שכבר דיווחנו,  ב-ACC האחרון הוצגו מס’ מחקרים שהראו יתרונות משמעותיים של טיפולים אגרסיביים בסטטינים: הוכחה ראשונה לנסיגה של התהליך הטרשתי בעורקים הכליליים עם קרסטור 40 מ”ג, והשפעה מיטיבה של טיפול בסטטינים (ליפיטור 40 מ”ג) בצמוד לניתוחי לב על הפחתת הסיכון של הפרעות קצב.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן