84% מהישראלים משתמשים באופן קבוע במשכחי כאבים (גיאוקרטוגרפיה עבור קופ”ח לאומית)

כיצד מתמודדים הישראלים עם כאבים? בסקר שערכה קופת חולים לאומית באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה, בראשותו של הפרופ’ אבי דגני , נתבקשו המשתתפים לענות על מספר שאלות שביניהן , מהו הכאב הנפוץ ביותר בגללו אתה נוטלת כדורים מסוג משככי כאבים .

מממצאי הסקר עולה כי 84 אחוזים מהציבור בישראל משתמשים באורח קבוע במשככי כאבים. מתוכם 20 אחוזים מהציבור עושים שימוש במשככי כאבים בתדירות ממוצעת של פחות מפעם בחודש , 21 אחוזים משתמשים כפעם בחודש ו- 43 אחוזים הצהירו כי הם נוטלים כדורים מסוג משככי כאבים בתדירות העולה על יותר מפעם בחודש.

בממוצע מי שמשתמשים במשככי כאבים , נוטלים אותם כשלוש פעמים בחודש .

על פי תוצאות הסקר כ- 65 אחוזים מהנשאלים ענו כי כאב הראש הוא הכאב הנפוץ ביותר שבגינו הם נוטלים משככי כאבים . עוד נמצא , כי צעירים עד גיל 34 נוטלים יותר משככי כאבים בגלל כאב ראש ואילו מבוגרים מעל גיל 55 נוטלים יותר משככי כאבים בגלל כאבי גב . בחלוקה לפי אזורי מגורים לא נמצאו פערים גדולים. באזור תל אביב והסביבה אחוז הנוטלים משככי כאבים הנו הגבוה ביותר ועומד על 85.8 אחוזים , במקום השני אזור חיפה והצפון עם 84.8 אחוזים . באיזור השרון, ירושלים והדרום הנתונים דומים ועומדים על כ- 82 אחוזים .

ההתפלגות של האוכלוסייה שאינה עושה שימוש במשככי כאבים מאופיינת בשיעור גבוה יחסית של גברים לעומת נשים , גילאי הביניים ומבוגרים בני 35 ומעלה רבים יותר לעומת צעירים 18- 34 ובעלי השכלה על תיכונית ואקדמאית רבים מאלה בעלי השכלה נמוכה.

ממצא מעניין נוסף העולה מהסקר הוא כי עולים חדשים נוטלים פחות משככי כאבים ( כ- 70 אחוזים ) לעומת התושבים הותיקים בארץ ( כ- 90 אחוזים ) .

ד”ר אנדי וייטמן, מנהל מחלקת תרופות , קופ”ח לאומית ציין כי יש נטייה בארץ לשימוש יתר במשככי כאבים למיניהם . מרבית משככי הכאבים הינם תרופות ללא מרשם ושימוש לא מבוקר בהן עלול להביא לתופעות לוואי בלתי רצויות או לטיפול בתופעות רפואיות שלא עברו בירור רפואי כלשהו.

המחקר נערך במסגרת סקר אומניבוס בקרב 502 משיבים המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל.

הערת המערכת: השאלה המעניינת שלא נבחנה בסקר זה היא אם השימוש בישראל במשכחי כאבים גבוה יותר מזה המקובל במדינות מערביות. למרות התדמית ההיפוכנודורית שיש לישראלים איננו מכירים נתונים השואתיים לפיהם ישראלים נוטים להשתמש יותר במשכחי כאבים. כדאי לציין שבימים אלה מתקיים כנס בינ”ל בנושא רפואת כאב באוסטרליה ואנו נביא משם עדכונים. כדאי לציין שבסקר כאב כרוני (שנראה כי הוא שונה בעוצמתו  מהכאב המהווה את הגורם לנטילת משכחי הכאבים שנסקרו כאן) שנערך באירופה נמצא ש-19% מהאוכלוסיה הבוגרת סובל מכאב כרוני, ולמיטב ידיעתנו – נתונים אלה דומים לאלה שבישראל.

באשר לשימוש בתרופות ללא מרשם, ובמיוחד בתרופות הנמכרות כיום גם מחוץ לבתי מרקחת, אנו בהחלט מצטרפים להערכתו של ד”ר אנדי וייטמן על הצורך להגביר את מודעות הציבור לשימוש מושכל בתרופות אלה, שלמרות שהן מוגדרות כתרופות ללא מרשם וכתרופות בטוחות, עדיין שימוש יתר, או שימוש לא נכון (למשל נטילה של איבוברופן על קיבה ריקה) עלול להיות מלווה בתופעות לואי לא נעימות ואפילו קשות. בהקשר זה חשוב להדריך את הציבור שבמידת האפשר רצוי לרכוש תרופה ללא מרשם בבית מרקחת, גם אם היא זמינה מחוץ לבתי מרקחת ולדרוש מהרוקח קבלת הסבר מתאים.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/10/2026

המאמר עוסק ברעיון חשוב מבחינה קלינית: אובאיטיס (uveitis) וסקלריטיס (scleritis) יכולות לעיתים להופיע לפני האבחנה של מחלת מעי דלקתית (IBD): קרוהן או קוליטיס כיבית, ואף להקדים אותה בכמה שנים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן