צריכה של לקטאלבומין בערב עשויה לשפר את השינה והעירנות בבוקר (Am J Clin Nutr)

צריכה של חלבון α-לקטאלבומין (A-LAC) משפרת שינה ועירנות בבוקר, על פי תוצאות מחקר אקראי קטן שפורסם בגיליון מאי של American Journal of Clinical Nutrition.

תיפקוד סרוטונין במוח נחשב כמקדם בקרת שינה ותהליכים קוגנטיבים, בעוד שהפרעות שינה והתנהגות מיוחסות לעיתים קרובות בשל חוסר בפעילות סרוטונין במוח, אומר רוב מרקוס מהולנד ושותפיו. קליטה מוחית של טריפטופן, הפרקורסר של סרוטונין, תלויית נוטריאנטים המשפיעים על זמינות טריפטופן דרך שינוי ביחס בין טריפטופן בפלזמה לסכום חומצות אמינו נייטרליות גדולות אחרות (Trp:LNAA).

A-LAC מכיל את כמות הטריפטופן גדולה ביותר מכל מקורות המזון. מטרת המחקר היתה לקבוע האם צריכה בערב של A-LAC עם תכולה של 4.8 ג’ ל-100 ג’ טריפטופן מועשר מעלה Trp:LNAA בפלזמה ומשפרת עירנות ותיפקוד בבוקר, במיוחד באנשים עם תלונות על שינה.

נבדקים בריאים עם (n = 14) או ללא (n = 14) הפרעות שינה ישנו במעבדה שני לילות נפרדים. החוקרים העריכו תיפקוד בבוקר ותזונת ערב הכוללת A-LAC מועשר בטריפטופן או חלבון פלצבו עני בטריפטופן. כמו כן נמדדו שינויי דיאטה בערב ב-Trp:LNAA בפלזמה והתנהגות ומדדי מוח לתשומת לב במהלך משימה ממושכת.

צריכה של A-LAC בערב היתה קשורה לעלייה של 160% ב-Trp:LNAA לפני שינה (P = .0001), מעט פחות ישנוניות (P = .013), ושיפור בתהליכי תשומת לב במוח בבוקר למחרת (P = .002). רק בנבדקים עם הפרעות שינה היה גם שיפור בביצועים התנהגותיים (P = .05).

דיאטה בערב העלתה זמינות טריפטופן בפלזמה ויצרה עירנות בבוקר לאחר השינה, כנראה בגלל שיפור בשינה. עם זאת, יש צורך בהוכחות נוספות כולל EEG למדדי שינה, בנבדקים עם הפרעות שינה חמורות יותר. למשל, השפעות מועילות על תיפקוד בבוקר עשויות להיות מתווכות על ידי שינויים בתנועות עין מהירות, כיוון שהם משופעים מחוסר בטריפטופן או L-טריפטופן.

Am J Clin Nutr. 2005;81:1026-1033

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן