תכנית התערבות בבתי ספר יעילה במניעת השמנת יתר ושימוש בגלולות משלשלות בקרב מתבגרות (Arch Pediatr Adolesc)

מחקר חדש ומעודד המתפרסם כעת ב-Arch Pediatr Adolesc מלמד על כך שטיפול התערבותי מונע במסגרת בית הספר עשוי להיות יעיל בהדרכה לתזונה נכונה ושימוש מושכל בתרופות להרזייה.

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של התערבות למניעת השמנת יתר על השימוש בתרופות משלשלות/גורמות להקאה וגלולות דיאטה הנלקחות באופן עצמי ע”י מתבגרות צעירות במטרה להפחתת/שמירת משקל.

החוקרים חילקו באופן אקראי 10 בתי ספר של חטיבת הביניים לקבוצת התערבות או בקרה. ניתוח רב משתנים וארוך טווח בוצע על בסיס נתונים של 480 בנות, במטרה להעריך את ההשפעה של ההתערבות על הסיכון למקרה חדש מדווח של שימוש בגלולות משלשלות או גלולות דיאטה במהלך 21 חודש, כאשר ההשוואה היא בין קבוצת התערבות לקבוצת הביקורת תוך התאמה למשתנים אתניים ואחרים. בנות אשר דיווחו על שימוש בגלולות כאלה לפני תחילת המחקר לא נכללו בניתוח הנתונים.

הבנות היו בגילאים 10-14 ובממוצע 11.5 שנים.

ההתערבות הייתה בהתאם לתכנית של ה- Planet Health obesity prevention  אשר יושמה ב-2 בתי ספר ותוכננה לשפר את התזונה הבריאה, פעילות גופנית ולהפחית שעות צפייה בטלויזיה.

התוצאה שנמדדה הייתה שימוש עצמי בגלולות להקאה ושילשול או גלולות דיאטה במטרה לשלוט במשקל במהלך 30 יום לפני הבדיקה.

לאחר ההתערבות נמצא ש-6.2% מהבנות בקבוצת הבקרה לעומת 2.8% בקבוצת ההתערבות דיווחו על שימוש בגלולות מהסוג הנ”ל. בניתוח רב משתנים נמצא שבנות בקבוצת ההתערבות היו בסיכון נמוך יותר של למעלה מ-50% לעשות שימוש בגלולות אלה, בהשוואה לבנות בקבוצת הביקורת: יחס סיכון של 0.41, מובהק סטטיסטית.

החוקרים מסיקים שמימצאים אלה מעודדים הפעלת תכנית התערבות מתאימה בבתי הספר במטרה למנוע באופן יעיל השמנת יתר ושימוש שאינו מומלץ בתרופות משלשלות/גורמות להקאה.

Arch Pediatr Adolesc Med. 2005;159:225-230. 

הערת המערכת: בימים אלה כשמערת החינוך סוערת בעקבות המלצות דו”ח דברת, לא שמענו על התייחסות רצינית מהמשרד או הועדה על תכניות לשיפור החינוך לתזונה נכונה, פעילות גופנית, שימוש מושכל בתכשירי דיאטה וכד’. הנה מחקר שמראה שיש כנראה מה לעשות ברמת בית הספר, בין אם מדובר ביום לימודים ארוך או רגיל…

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן