דיאטה עשירה בפרות ופלבונואידים עשויה למנוע שיעול פרודוקטיבי כרוני (Am J Respir Crit Care Med)

דיאטה עשירה בסיבים ממקור פרות ומוצרי סויה עשויה להפחית את שכיחות תסמינים נשימתיים, כדוגמת שיעול פרודוקטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה פרוספקטיבי שמתפרסם בגיליון אוגוסט של ה-American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

בעזרת שאלונים, החוקרים עקבו אחר הרגלי התזונה של קרוב ל-50,000 גברים ונשים בגילאי 45 עד 74 מה- Singapore Chinese Health Study. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 5  שנים, זוהו 571 מקרים חדשים של שיעול וליחה. היחס הצולב (Odds ratios) נקבע על-ידי השוואת הרבעון העליון והתחתון לאחר תיקון לפי גיל, מין, צריכת האנרגיה הכללית ועישון.

ניתוח סטטיסטי הראה שצריכה יומית של פוליסכרידים לא-עמילניים (nonstarch polysaccharides) נמצא ביחס הפוך לשכיחות שיעול פרודוקטיבי כרוני (odds ratio 0.61), הבדל מובהק סטטיסטית בין הרבעון העליון לתחתון. המקורות העיקריים לפוליסכרידים אלו כללו פרות (34%), מוצרי דגנים (24.6%) וירקות (22.2%), מתוכם רק צריכת פרות נמצאה בעל קשר מובהק לירידה בשכיחות התופעה. מבין הפרות השונים, תפוחים, אגסים וענבים נמצאו בעלי השפעה תלויית-מינון החזקה ביותר. קשר הפוך נמצא גם בין צריכת איזופלבון (isoflavone) ממקור סויה ושיעול פרודוקטיבי כרוני.

החוקרים מציינים כי ממצאי מחקרם מצביעים על פלבונואידים (flavonoids) כבעלי תפקיד חשוב בהגנה על הריאות, יתכן שבזכות מאפייניהם נוגדי-החימצון ונוגדי-הדלקת. מניעת עישון היא השיטה החשובה ביותר למניעת תסמינים נשימתיים כרוניים ומחלת ריאות חסימתית, אך דיאטה עשירה בסיבים ופלבונואידים, כדוגמת פרות ומוצרי סויה, עשויה להוות תרומה חשובה במניעה ראשונית של תסמינים נשימתיים במעשנים ולא-מעשנים.

Am J Respir Crit Care Med. 2004;170:279-287

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן