paroxetine יעיל בטיפול בגרד שמקורו לא דרמטולוגי

מחקר ארופאי מוצא כי שימוש ב-paroxetine מקל על גרד לא דרמטולוגי הקשור בסרטן מתקדם או בהמצאות מחלה סיסטמית אחרת.

קשה לטפל בגרד חמור, הקשור במחלה סיסטמית בשלב מתקדם או שמקורו אדיופתי. אולם, נתונים ממחקרים בלתי מבוקרים מעידים כי שימוש ב-paroxetine עשוי לספק הקלה מהירה של הסימפטומים הקשורים במצב.

בכדי להעריך את יעילות השימוש ב-paroxetine ערכו החוקרים ניסוי פרוספקטיבי, כפול-סמיות ואקראי המשווה בין טיפול ב-paroxetine לבין מתן פלצבו בקרב 17 חולים שבהם נמצאו גידולים מוצקים, 4 חולים הסובלים ממחלת המטולוגיות ממאירות, ו-5 חולים שבהם נמצאו מצבים בלתי ממאירים או אידיופתים. כעבור מתן אקראי של paroxetine (במינון של 20 מ”ג) או של פלצבו למשך 7 ימים, הוחלפו הטיפולים זה בזה בכל הנבדקים. הממצא הראשון שנבדק היה שיעור הגרד הממוצע כעבור 7 ימים של הטיפול ב-paroxetine או מתן הפלצבו. התגובה הכללית האינדיבידואלית לטיפול (שהוגדרה כירידה בשיעור של לפחות 50% בעוצמת הגרד במשך 3 הימים האחרונים של הטיפול, ביחס לזמן תחילת הניסוי), היתה המשתנה השני שהוערך על-ידי החוקרים. 

מתוך 24 החולים שמצבם הוערך, הטיפול ב-paroxetine יצר הפחתה רבה יותר בעוצמת הגרד מאשר מתן הפלצבו (5.2 לעומת 6.0, בהתאמה), עם הבדל ממוצע שעומד על 0.78. ההבדל הממוצע בין קבוצת ה-paroxetine לבין קבוצת הפלצבו היה אפילו גדול יותר במהלך 3 הימים האחרונים של הטיפול. הבדלים אלו לא נמצאו קשורים לסדר הטיפולים שניתנו, ולא נמצא הבדל משמעותי בתוצאות הקשורות להשפעות הלוואי.

מבחינת התגובתיות, הטיפול ב-paroxetine נמצא קשור לממדי תגובות גבוהים משמעותית בהשוואה למתן פלצבו (37.5% לעומת 4.2%, בהתאמה). בסך הכל דיווחו החולים על שביעות רצון גבוהה יותר במהלך הטיפול ב-paroxetine ביחס למתן הפלצבו.

החוקרים מסכמים כי נראה שמתן paroxetine יעיל בטיפול בגרד חמור ועיקש שמקורו לא דרמטולוגי בחולים עם סרטן בשלב מתקדם או מחלה סיסטמית אחרת.   

J Pain Symptom Manage 2003;26:6:1105-1111

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן