שימוש ב- Ranibizumab לשיפור הראיה בהתנוונות של המקולה הקשורה בגיל

על-פי תוצאות מחקר שהוצגו לאחרונה, Ranibizumab, rhuFab, חומר שנחקר כנוגד פקטור גדילת כלי -דם אנדותליאלי (VEGF), משפר את חדות הראיה בחולים הסובלים מ-age-related macular degeneration, AMD. 

אחד החוקרים הציג את תוצאותיהם של שני ניסויים שנערכו במסגרת השלבים הקליניים I/II העוסקים בבדיקת היעילות הביולוגית בשימוש ב-ranibizumab בחולים הסובלים מהצורה הרטובה של AMD, בבדיקת בטיחות השימוש בטיפול, ובבדיקת יכולת המטופלים לסבול אותו.

הצורה הרטובה של AMD מאופיינת ב-choroidal neovascularisation, CNV, גדילה לא רגילה של כלי דם בתוך המקולה. VEGF משתתף ככל הנראה בהשראת ה-CNV. ה-Ranibizumab הוא מקטע נוגדן אנושי רקומביננטי, שהונדס להיקשרות ל-VEGF ולחסימת פעילותו.

הניסוי הראשון שתואר הינו ניסוי רב-מרכזי, אקראי שבדק 64 חולים שחלקם סובל ממספר מינימלי של פגיעות קלאסיות, חלקם סובל בעיקר מפגיעות קלאסיות, וחלקם עברו טיפול של photodynamic therapy, PDT, הוא הטיפול המקובל כיום ב-AMD רטוב.   

הנבדקים חולקו אקראית לקבוצה שקיבלה ranibizumab במינון של  300 מיקרוגרם, ranibizumab במינון של  500 מיקרוגרם, או טיפול רגיל. בקבוצות שטופלו ב-ranibizumab ניתנו הזרקות intravitreal חד-שבועיות למשך 8 שבועות. הקבוצה שקיבלה טיפול רגיל עברה הזרקה פעם ב-4 שבועות, עם אפשרות של התמדה בטיפול זה או מעבר לטיפול ב-ranibizumab למשך ארבעת השבועות האחרונים. המחקר לא היה סמוי.

לדברי החוקר, הטיפול ב-ranibizumab נסבל היטב על-ידי 62 חולים שקיבלו אותו. תופעת הלוואי השכיחה ביותר היתה הופעת דלקת זמנית. שלוש תופעות לוואי חמורות נצפו בשל השימוש בתרופה: מקרה אחד של endophthalmitis שטופל בהצלחה, מקרה אחד של recurrent uveitis שנפתר, ומקרה אחד של central retinal venous occlusion באשה חולת סוכרת בת 82.

הנבדקים בקבוצה שקיבלה טיפול רגיל המשיכו לאבד את ראייתם. ביום 210 הם איבדו את היכולת להבחין בחמש אותיות על-גבי טבלת אבחון של טיפול מוקדם ב-Retinopathy בחולי סוכרת, שהיא הסטנדרט לבדיקת חדות ראיה בניסויים קליניים. הנבדקים שקיבלו ranibizumabבמינון של 300 מיקרוגרם הצליחו להבחין ב-12.8 אותיות, ואלו שקיבלו ranibizumab במינון של 500 מיקרוגרם הבחינו ב-15.0 אותיות. החולים שהועברו מקבוצת הטיפול הרגיל לטיפול ב-ranibizumab הבחינו ב-10 אותיות או יותר בסיום הניסוי.  

הניסוי השני בחן ביצוע של שלוש העלאות מינון שונות, כולן התחילו ב-300 מיקרוגרם פעם בשבוע, והועלו ב-1 מיקרוגרם או ב-2 מיקרוגרם בכל שבוע.

החוקר הסביר כי בהשוואת חדות הראיה בשני הניסויים נצפה שיפור בשיעור של שלוש שורות או יותר ב-44% מהחולים בניסוי השני בהשוואה ל-45% מהחולים בניסוי הראשון. ברוב הגדול של החולים המצב נותר יציב ומיעוט קטן בינהם איבד יכולת להבחין ב-15 אותיות. 

מבין כלל הקבוצות, החולים השיגו ממוצע של 9-15 אותיות בעזרת הטיפול ב-ranibizumab.

שני ניסויים של שלב III ב-ranibizumab עומדים לפני ביצוע, אחד הבודק חולים עם מינימום פגיעות קלאסיות והשני חולים שבהם בעיקר פגיעות קלאסיות.

לדברי החוקר הראשי של Macugen collaborative trial, שני ניסויים אלה והניסויים שנערכו בשלב II הראו אחוזים דומים של תועלת ושל יציבות בנבדקים. עם זאת, ישנה בעייתיות בניתוח התוצאות של הניסויים משלב II בשל מספרי מדגם קטנים,בשל פרישת חולים במהלך הניסוי ובשל מעקב בלתי מספיק. הוא מסביר כי על הניסויים משלב III לספק תמונה מדויקת יותר של הפוטנציאל הטמון בטיפול חדשני זה.

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: Retina
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|03/09/2026

שתי שיטות הסקר המקובלות הן בדיקת פונדוס עם הרחבת אישונים והערכה מרחוק של תצלומי צבע של קרקעית העין (פונדוס), אך שתיהן דורשות משאבים ניכרים לנוכח העלייה במספר חולי הסוכרת והמחסור ברופאי עיניים

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/08/2026

עד אחד מכל עשרה חולים עם סימנים קליניים של יובש עיניים סובל ממחלת שיוגרן, אך רק כשליש מהם מאובחנים בעת הפנייה לרופא העיניים, וההבחנה בין יובש עיניים על רקע שיוגרן ליובש שאינו קשור לשיוגרן נותרה מאתגרת

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|13/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את המאפיינים הקליניים, את התוצאות הראייתיות ואת גורמי הסיכון למעורבות עינית ולאובדן ראייה בחולי HZO בתאילנד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן