האם יש מקום לבדיקות סקר להפרעות בתפקודי בבלוטת התריס במטופלים ללא תסמינים? (CMAJ)

צוות משימה ייעודי (Canadian Task Force on Preventive Health Care) פרסם המלצה חזקה כנגד בדיקות סקר שגרתיות להערכת הפרעות בתפקודי בלוטת התריס במבוגרים שאינם בהיריון וללא תסמינים, בטענה כי אין עדויות מספקות המעידות על תועלת לטיפול במקרים אלו.

בנייר עמדה מטעם ה-American Thyroid Association, אשר פורסם במקביל להנחיות משותפות עם ה-American Association of Clinical Endocrinologists, טענו המומחים כי יש לשקול בדיקות סקר לתת פעילות של בלוטת התריס במבוגרים מעל גיל 60 שנים. עם זאת, ה-USPSTF פרסם הנחיות עדכניות בשנת 2015 אשר המליצו כנגד בדיקות סקר להפרעות בתפקודי בלוטת התריס, לאור העדר עדויות מספקות.

בדיקות שגרתיות להפרעה בתפקודי בלוטת התריס מושלמות לעיתים קרובות ע”י סימון תיבת “TSH” בטופס הזמנת בדיקות דם. לצורך בחינת העדויות, צוות המשימה בחן את הממצאים מ-22 מחקרים מתאימים, כולל 19 מחקרים אקראיים ומבוקרים ושלושה מחקרי עוקבה.

למרות שבמחקרים לא נערכה השוואה ישירה בין בדיקות סקר לאי-ביצוע בדיקות סקר לזיהוי הפרעות בתפקודי בלוטת התריס, המחקרים סיפקו עדויות עקיפות להעדר תועלת קלינית לטיפול בהפרעה אסימפטומטית בתפקודי בלוטת התריס, עם מעקב שנע בין 3-36 חודשים במחקרים אקראיים ומבוקרים וחציון מעקב של 5.0-7.6 שנים במחקרי העוקבה.

עדויות כנגד בדיקות סקר כללו את הזיהוי של גורמים שונים, דוגמת תרופות מסוימות, מחלות אוטואימוניות, או הבדלים בבדיקות, העשויים להסביר תוצאות חריגות בבדיקת TSH ומחקרים שהעידו כי הפרעות אלו עשויות להתנרמל לעיתים קרובות ללא טיפול.

ההמלצה החדשה היא די ישירה, מאחר והמומחים חשו בטוחים בעדויות וקבעו כי במבוגרים בקנדה אין צורך בהשלמת בדיקות סקר להפרעות בתפקודי בלוטת התריס, בין אם תת-פעילות בלוטת התריס או פעילות-יתר של בלוטת התריס.

העדר תועלת לטיפול הודגם גם במצבים של תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס, למרות שבמקרים רבים ניתן טיפול לחולים אלו. בסיכומו של דבר, נראה כי אין לטיפול השפעה ברורה וקיים חשש מפני טיפול-יתר ב-Levothyroxine.

ההמלצה אינה תקפה למבוגרים עם תסמינים המרמזים לפעילות-יתר או תת-פעילות של בלוטת התריס ואינה תקפה לאלו בסיכון מוגבר להפרעות בתפקודי בלוטת התריס, כולל אלו עם אבחנה קודמת של מחלת בלוטת תריס או ניתוח של בלוטת התריס.

CMAJ. Published November 18, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן