יש לטפל בפעילות יתר של בלוטת התריס עד לגרימה של תת-פעילות (JAMA)

לפי מחקר חדש עולה, כי בטיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס, התוצאות הטובות ביותר מושגות, כאשר מינון היוד הרדיואקטיבי מספיק על מנת לגרום לתת-פעילות של בלוטת התריס. המחקר גם קובע, כי בכל המיקרים של תת פעילות של בלוטת התריס, גלויה ותת-קלינית, יש לשקול טיפול בטירוקסין.

במחקר השתתפו 2,668 אנשים בגיל 40 ומעלה, שטופלו לפעילות יתר של בלוטת התריס בעזרת יוד רדיואקאיבי. המחקר כלל סה”כ 15,968 שנות אדם של מעקב.

בזמן המעקב, 554 מהנבדקים נפטרו, כאשר מספר המיתות הצפוי היה 487, יחס תמותה מתוקנן (SMR) של 1.14. הסיכון המוגבר היה קשור בהפרעות אנדוקריניות ומטבוליות ובמחלות קרדיו-ווסקולריות.

החוקרים מציינים, כי ה- SMR היה גבוה בחולים עם הפרעה תת-קלינית בבלוטת התריס, תת-פעילות או פעילות יתר, לפני טיפול בטירוקסין. אחרי טיפול בטירוקסין, ה- SMR פחת למשך ה- 5 שנים הראשונות לטיפול. ההפחתה בסיכון, היתה קשורה בעיקר בהפחתה של הסיכון לתמותה ממחלה קרדיו-ווסקולרית.

לפי החוקרים, ממצאי המחקר מרמזים שתת-פעילות של בלוטת התריס, היא הסמן לכך שהטיפול ביוד רדיואקטיבי לפעילות יתר של בלוטת התריס הצליח. יצירה של תת-פעילות של בלוטת התריס, מבטיחה את הקטנת הסיכון למחלה קרדיו-ווסקולרית.

JAMA 2005;294:71-80.

לידיעה המלאה במדסקייפ

לתקציר המאמר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן