אשפוז מחדש בבית חולים שונה לאחר ניתוח אונקולוגי מורכב קשור בעלייה בתמותה (Journal of the American College of Surgeons)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם ב-Journal of the American College of Surgeon הראה כי מטופלים ששוחררו מבית החולים לאחר ניתוח אונקולוגי מורכב ופיתחו סיבוך לאחר הניתוח, בעלי סיכוי נמוך יותר לתמותה במידה ויאושפזו מחדש באותו בית החולים בו בוצע הניתוח.

האשפוז בבית חולים אחר והפגיעה ברציפות הטיפול הנובעת ממנו נפוצים יותר אם המטופל מתגורר רחוק מבית החולים הראשון, וכן אם אושפז בשנית לאחר זמן רב יותר מהשחרור. עם זאת, המרחק מבית החולים בו בוצע הניתוח ופרק הזמן בין האשפוזים לא משפיעים על שיעור התמותה, כך דווח במחקר. כמו כן, גודלו של בית חולים (לפי מספר מיטות) בו אושפז המטופל בעקבות הסיבוך ומספר הניתוחים המורכבים המתבצע בו (גבוה או נמוך מ 100 בשנה) לא הראו השפעה משמעותית על שיעור התמותה (באשפוז נוסף לאחר 90 ימים מהשחרור).

המחקר בחן נתונים על 7,536 מטופלים שעברו ניתוח אונקולוגי לסרטן קיבה, כבד, לבלב ומרה בין השנים 2006 ל-2014 שנזקקו לאשפוז נוסף תוך 90 יום מהשחרור. 28% (2,123) מהמטופלים אושפזו מחדש בבית חולים אחר מזה שבו נותחו. שיעור התמותה בקבוצה זו היה גבוה משמעותית בהשוואה למטופלים שאושפזו מחדש בבית החולים בו נותחו (8.0% לעומת 5.4%, בהתאמה; OR = 1.5, P<0.001).

המטופלים שאושפזו בבית חולים אחר גרו רחוק יותר מבית החולים בו בוצע הניתוח שלהם ואושפזו בשנית לאחר פרק זמן ארוך יותר. עם זאת, כאמור, נמצא כי גורמים אלו לא השפיעו על שיעור התמותה. אחת ממטרות המחקר, לדבריו של ד”ר ברויר שהיה ממוביליו, הייתה מציאת סיבוכים מסוימים שבעת הופעתם מומלץ להפנות את המטופל דווקא לבית החולים בו בוצע הניתוח. לטענתו, נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע את התשובה לשאלה זו.

ד”ר ברויר טוען כי מחלות רקע ואורך השהות באשפוז הראשון הם גורמים חשובים בהערכת תוצאת הטיפול במקרים כאלו. על כן, בחולים עם מחלות רקע ומשך אשפוז ארוך יותר יש לבצע מעקב תכוף יותר במרפאות חוץ.

לכתבה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

מקור: NEJM
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|13/05/2026

מחקר פאזה III, אקראי ורב־מרכזי זה בחן את היעילות ואת הבטיחות של מתן חוסם ה־PD-1, פמברוליזומאב (קיטרודה), בשילוב עם הסטנדרט הטיפולי המקובל (ניתוח + קרינה או כימותרפיה) עבור חולים עם HNSCC נתיח בשלב III או IVA

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

נגע גרורתי בקשתית שמקורו בסרטן ריאה מסוג non-small cell

מקור: pubmed
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|16/04/2026

גרורות לעין הן תופעה מוכרת, כאשר הענבייה (uvea) היא האתר השכיח ביותר למעורבות גרורתית. עם זאת, גרורות לקשתית (iris) הן נדירות יחסית, ובמיוחד כאשר מקורן הוא בסרטן ריאה מסוג Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן