סקלפל הרמוני עשוי לשפר את התוצאות של כריתת בלוטת התריס (מתוך the Archives of Otolaryngology–Head & Neck Surgery)

ממחקר אקראי מבוקר שנערך לאחרונה עולה כי שימוש בסקלפל הרמוני (HSharmonic scalpel) מפחית את הכאב לאחר הניתוח, ואת נפח הניקוז, במטופלים שעוברים ניתוח לכריתת בלוטת התריס (thyroidectomy). המחקר פורסם בכתב העת the Archives of OtolaryngologyHead & Neck Surgery.

החוקרים ציינו כי ה-HS הינו מכשיר המשתמש ברטט של 55.5 kHz בכדי לחתוך ולהקריש רקמה בצורה סימולטנית. היתרונות העיקריים של מערכות אולטרסוניות של חיתוך והקרשה בהשוואה למכשור הסטנדרטי (electrosurgical device), כך על פי החוקרים, מיוצגים על ידי נזק תרמי לרקמה שהוא לטרלי ומינימלי (ה-HS גורם נזק תרמי לטרלי ברוחב 1-3 מ”מ, כמחצית מהנזק הנגרם על ידי מערכת בי-פולרית), פחות יצירת עשן, העדר גירוי נוירומוסקולרי והעדר אנרגיה חשמלית למטופלים.

במחקר חד-סמיות זה, 100 מטופלים שעברו כריתה שלמה פתוחה של בלוטת התריס חולקו אקראית לעבור את הפרוצדורה על ידי HS או על ידי המוסטזיס שגרתי (CHconventional hemostasis) במהלך הניתוח. התוצאות העיקריות שנבדקו היו כאב לאחר הניתוח, נפח הניקוז, היפוקלצמיה, נזק לעצבים ומשך הניתוח.

החוקרים דיווחו כי שתי הקבוצות היו זהות בתחילת המחקר. בהשוואה לקבוצת ה-CH, לקבוצת ה-HS היה סבלה פחות מכאב 24 שעות לאחר הניתוח (על פי mean visual analog scale score 3.90 לעומת 5.30) ולאחר 36 שעות (2.27 לעומת 3.95). בנוסף, קבוצת ה-HS הייתה עדיפה במונחים של נפח ניקוז נמוך יותר (40.1 לעומת 75.4 מ”ל) ושכיחות נמוכה יותר של היפוקלצמיה ארעית (5 לעומת 16 מטופלים, 10% לעומת 32%).

עוד עולה מהדיווח, כי לאף אחד מהמטופלים לא נגרם נזק עצבי או היפוקלצמיה קבועה, ומשך הניתוח הממוצע היה קצר יותר בקבוצת ה-HS (40.0 לעומת 46.7 דקות).

החוקרים סיכמו באומרם כי שימוש ב-HS עשוי להפחית את הכאב לאחר הניתוח, את נפח הניקוז ואת השכיחות של היפוקלצמיה ארעית במטופלים שעוברים כריתה של בלוטת התריס. משך ניתוח קצר יותר ושיפור התוצאות עשוי להצדיק, כך לדברי החוקרים, את העלות של HS בהשוואה ל-CH.

למרות הבטיחות שהודגמה על ידי ה-HS במספר מחקרים קודמים, העירו החוקרים, הכשרה ספציפית וניסיון בשימוש במכשיר זה הינם הכרחיים, וזאת כיוון שהלהב האקטיבי בידיים שאינן מיומנות עשוי לגרום בקלות נזק למבנים חיוניים סמוכים.     

לידיעה המלאה ממדסקייפ

Arch OtolaryngolHead Neck Surg. 2006;132:1069-1073.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

סיכום מחקר KEYNOTE-689: פמברוליזומאב (Pembrolizumab) (Keytruda) כטיפול פרי־אופרטיבי

מקור: NEJM
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|13/05/2026

מחקר פאזה III, אקראי ורב־מרכזי זה בחן את היעילות ואת הבטיחות של מתן חוסם ה־PD-1, פמברוליזומאב (קיטרודה), בשילוב עם הסטנדרט הטיפולי המקובל (ניתוח + קרינה או כימותרפיה) עבור חולים עם HNSCC נתיח בשלב III או IVA

Dragonfly Flap לשחזור נקבים גדולים במחיצת האף

Dragonfly Flap לשחזור נקבים גדולים במחיצת האף

מקור: Laryngoscope
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|06/05/2026

המאמר מציג טכניקה אנדוסקופית חדשנית המיועדת לתיקון נקבים נרחבים במחיצת האף (Nasal Septal Perforation – NSP), שהם אתגר כירורגי משמעותי בשל המחסור ברקמה וסקולרית זמינה לסגירה ללא מתח

בחינת הפוטנציאל של טלפרוקטורינג בטלכירורגיה: ההליכים הראשונים מרחוק שבוצעו בו זמנית בין אורלנדו לשנגחאי

בחינת הפוטנציאל של טלפרוקטורינג בטלכירורגיה: ההליכים הראשונים מרחוק שבוצעו בו זמנית בין אורלנדו לשנגחאי

מקור: pubmed
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|13/04/2026

מחקר זה מדגים את ההיתכנות של ביצוע ניתוח מרחוק על ידי שילוב של מנתח, בדרך כלל מנוסה יותר, ממרחק ובין מנתחים מקומיים הנמצאים בחדר הניתוח

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן