הנחיות חדשות למניעה וטיפול בסיבוכים פולמונרים אחרי ניתוח לא קרדיותורקאלי (מתוך Annals of Internal Medicine)

הנחיות של The American College of Physicians לגבי טיפול והורדת סיכון פולמונרי בתקופה, שסביב הניתוח, לפני ניתוח לא קרדיותורקאלי פורסמו במהדורת אפריל של Annals of Internal Medicine.

ההנחיות התבססו על systematic review בעל שני חלקים, שפורסם באותו עיתון. החוקרים ביצעו systematic review של כמעט 1000 מחקרים רפואיים, שפורסמו בין השנים 1980-2005. בוצעו הערכות של הסיכון על ידי סיכום, והממצאים סווגו לגורמי סיכון הקשורים לניתוח וכאלה הקשורים לחולה.

התופעות המתייחסות לגורמי הסיכון הקשורים לחולה מראים שאפילו בקרב משתתפים בריאים, גיל מבוגר (מעל 70 שנה) מעלה את הסיכון לסיבוכים פולמונרים סביב תקופת הניתוח בערך פי 3.

בהתחשב בעובדה שגיל אינו גורם סיכון לסיבוכים קרדיאלים פוסט ניתוחיים, החוקרים התפלאו מממצא זה.

פקטורים נוספים הקשורים לחולה נקשרו עם עליה בסיכון של סיבוכים הכוללים נוכחות COPD (chronic obstructive pulmonary disease) או CHF (congestive heart failure) וכן נוכחות תלות פונקציונלית של החולה, ועליה קטנה בקרב מעשנים פעילים.

גורמי סיכון ניתוחיים כוללים מיקום אתר הניתוח, שיש לו השפעה הכי גדולה על סיבוכים פולמונרים פוסט ניתוחיים. סיבוכים פולמונרים היו הכי נפוצים עם תיקון אנוריזמה אאורטלית, ניתוח טורקאלי, ניתוח בטן, ניתוח נוירולוגי, ניתוח ווסקולרי וניתוחי ראש-צוואר. בנוסף, ניתוחי חירום, שימוש בהרדמה כללית, וניתוח בעל משך של יותר מ-3 שעות גם העלו את הסיכון לסיבוכים.

יש להעריך גורמי סיכון נוספים בחולים עם אחד מגורמי סיכון אלה, וקבלת טיפולים לפני ואחרי הניתוח על מנת להוריד את הסיבוכים הפולמונרים.

טיפולים על מנת להוריד את הסיכון לסיבוכים פולמונרים, שמביאים תועלת הכי גדולה הם תרגילי נשימה עמוקה ו- incentive spirometry. החוקרים מצאו ששימוש סלקטיבי בצינור נזו-גסטרי לבחילה, הקאה או התנפתחות בטנית, מוריד סיבוכים פולמונרים לאחר ניתוח בטני.

למרות זאת, אין לבצע ספירומטריה לפני הניתוח וצילום חזה באופן רוטיני כדי לחזות את הסיכון לסיבוכים פולמונרים פוסט ניתוחיים. בנוסף, אין להשתמש בקתטר ללב ימין ובתזונה פרה-אנטרלית על מנת להוריד את הסיכון של סיבוכים פולמונרים.

הערך של בדיקה לפני ניתוח על מנת להעריך את הסיכון הריאתי, היא האזור הכי קונטרוורסלי בשדה של הערכה פולמונרית לפני הניתוח. רמת אלבומין בסרום של מתחת ל- 35 g/L היה המנבא הכי חזק לסיבוכים פולמונרים.

הנחיות להערכה קרדיאלית לפני הניתוח פורסמו, אך אין הנחיות דומות להערכה פולמונרית פרה ניתוחית.

מחקרים עתידיים של טיפולים להורדת סיבוכים פוסט ניתוחיים צריכים להיות רנדומלים ומתוכננים להתגבר על בעיות מתודולוגיות בספרות המוקדמת.

Ann Intern Med. 2006;144:575-608

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן