ההשפעה של עישון על חומרת המחלה במטופלים עם Systemic Sclerosis (מתוך Arthritis and Rheumatism)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-8 באוקטובר 2010 ב- Arthritis and Rheumatism עולה כי בקרב חולי Systemic Sclerosis (SS), נמצא קשר בין עישון סיגריות ובין עלייה בחומרת ההפרעות הווסקולאריות, הנשימתיות וההפרעות בדרכי העיכול.

החוקרים בדקו נתונים על 606 משתתפים עם SS ממחקר ה- Canadian Scleroderma Research Group Study. גיל המשתתפים הממוצע היה 55 שנה, 90% היו לבנים ו-87% היו נשים. משך המחלה הממוצע היה 11 שנים, ו-36% מהמשתתפים סבלו ממחלה דיפוזית.

החוקרים מדווחים כי שיעור העישון בקרב המשתתפים היה 16%, 42% מהמשתתפים עישנו בעבר, ו-42% לא עישנו  מעולם. בניתוח ראשוני של הנתונים, בו השוו החוקרים בין מעשנים בהווה או משענים בעבר לעומת אלו שמעולם לא עישנו, נמצא קשר בין עישון בהווה ובין עלייה בתדירות וחומרת תסמינים בדרכי העיכול, ירידה בתאבון וירידה ביחס FEV1/FVC, אך עישון לא נקשר להפרעות ווסקולאריות חמורות יותר.

בהמשך בדקו החוקרים את אינדקס העישון, ששיקלל את עוצמת העישון, משך העישון והזמן החלף מאז הפסקת העישון. הם מצאו קשר בין אינדקס זה ובין הפרעות ווסקולאריות, נשימתיות וגסטרואינטסטינליות חמורות יותר.

לאור התוצאות מסכמים החוקרים כי נמצא קשר בין עישון סיגריות ובין עלייה בחומרת ההפרעות הווסקולאריות, הנשימתיות וההפרעות בדרכי העיכול בחולי SS, וכותבים כי על הרופאים המטפלים לעודד הפסקת עישון באוכלוסיה זו.

Arthritis Rheum. 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן