חשיבות בדיקת אולטרה-סאונד ו-CT של הלב בהערכת חולים עם COVID-19 (מתוך J Am Coll Cardiol.)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי כ-50-60% מהחולים עם COVID-19 בדרגה חמורה, המאושפזים ליחידות טיפול נמרץ, צפויים למעורבות קרדיווסקולארית, המובילה לעליה נוספת בסיכון הגבוה מלכתחילה לתחלואה ותמותה.

ההערכה הסטנדרטית והטיפול בחולים עם חשד או הוכחה לסיבוכים קרדיווסקולאריים של COVID-19 מהווים אתגר לא פשוט. אנמנזה, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, אק”ג ובדיקות הדמיה עשויות לעיתים קרובות להספיק בחולים אלו, אך לאור החפיפה בין COVID-19 ובין אבחנות קרדיווסקולאריות נפוצות, דוגמת אי-ספיקת לב ואוטם לבבי חד, במקרים רבים נדרשות טכניקות הדמיה מתקדמות במטרה לסייע באבחנה המבדלת ובטיפול בחולים.

הכותבים ביקשו לספק מסמך הנחיות לניהול מספר תרחישים נפוצים בקרב חולים עם חשד או הוכחה ל-COVID-19 ומעורבות קרדיווסקולארית אפשרית, כולל אי-נוחות בחזה עם שינויים אלקטרו קרדיוגרפיים, אי-יציבות המודינאמית חדה, הופעה חדשה של הפרעה בתפקוד חדר שמאל, כמו גם בדיקות הדמיה בשלב הסב-אקוטי/כרוני של COVID-19.

בתחילת ההנחיות מדגישים המומחים את חשיבות השלמת בדיקות אבחנתיות לזיהום והשימוש באמצעי זהירות אוניברסאליים בקרב אנשי צוות רפואי המשלימים בדיקות הדמיה, כמו גם הקפדה על חיטוי הציוד והחדרים לאחר כל בדיקה.

סמנים בדם המשמשים להערכת נזק לאיברי מטרה, דלקת, תת-זילוח והפעלה של מסלולי תרומבוזיס/המוסטאזיס, עשויים לסייע בחיזוי הפרוגנוזה, אך כמעט אף אחד מהסמנים הללו אינו מהווה גורם ספציפי להפניה לבדיקות הדמיה מעבר לשיקול הדעת הקליני.

מנגד, רמות נמוכות-מתונות ולא עולות של סמנים לנזק לשריר הלב, דוגמת BNP ו-NT-proBNP, או סמני נזק לשריר הלב, דוגמת טרופונין לבבי, עשויים לסייע בשלילת הצורך בבדיקות הדמיה.

חשוב כי רופאים יהיו מודעים לכך שבמרבית החולים עם רמות חריגות של BNP/NT-proBNP או טרופונין לבבי אין אי-ספיקת לב חדה או אוטם לבבי; וכי עליה בריכוזים אלו משקפת ככל הנראה תהליכים מורכבים הכולל נזק/מתח של שריר הלב על-רקע מחלה סיסטמית.

בכל אחד מהתרחישים הללו הם שקלו את חשיבות בדיקת סמן להנחיית ההחלטה על בדיקות ההדמיה, הציעו שיקולים רלבנטיים בנוגע לאבחנה המבדלת וסיפקו הצעות כלליות בנוגע לשימושיות של טכניקות הדמיה מתקדמות שונות.

J Am Coll Cardiol. Published online July 20, 2020

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן