האם טיפול ממושך בסטרואידים מעלה את הסיכון לאוסטיאופניה? (J Clin Endocrinol Metab)

מחקר חדש מצא כי נשים מבוגרות הסובלות מ-Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH), בעיקר בצורת Salt-Losing, טיפול כרוני בקורטיקוסטרואידים מעלה את הסיכון ל-Osteopenia.

החוקרים מסבירים כי דיכוי-יתר של אנדרוגנים מהאדרנל קשור בסיכון מוגבר לאיבוד עצם באוכלוסיה זו.

החוקרים השתמשו במכשיר DEXA (Dual Energy X-ray Absorpiometry) בכדי להערך את תכולת המינרלים בעצם (BMD) באזור עמ”ש לומברי ובכל הגוף. במחקר השתתפו 11 נשים עם Salt-Losing CAH, 15 עם Simple-Virilizing CAH, ו-9 אחיות ללא CAH.

13 חולות CAH טופלו בפרדניזון דרך הפה, 10 טופלו בקורטיזול ושלושה טופלו ב-Dexamethasone. 5 מ-11 הנשים עם Salt-Losing CAH (45%) ו-2 מ-15 הנשים עם Simple-Virilizing CAH (13%) סבלו מאוסטיאופניה, לעומת משתתפת אחת מקבוצת הביקורת (11%).

בהשוואה לקבוצת הביקורת, מדדי BMD בעמ”ש לומברי ובגוף כולו היו נמוכים יותר בקרב חולות CAH (P<0.05). לא נרשמה קורולציה משמעותית בין מדדי BMD ובין מדדי BMI, אך נרשמה קורולציה גבוהה עם רמות אנדורגנים מהאדרנל, בעיקר בנשים לאחר מנפאוזה עם הרמות הנמוכות ביותר של DHEA ו-DHEA Sulfate.

במאמר מערכת נכתב כי רופאים המטפלים בחולות CAH צריכים לעקוב מקרוב אחר רמות 17-OH Progesterone ו-DHEA, בכדי להימנע מדיכוי-יתר של אנדורגנים מהאדרנל.

החוקרים ממליצים לעקוב אחר מדדי BMD כל 1-2 שנים, בכדי לזהות חולים המאבדים עצם וזקוקים לטיפול למניעת פירוק עצם או טיפול אנאבולי, בכדי להקטין את הסיכון לשברי אוסטאופורוזיס.

J Clin Endocrinol Metab 2006:91:793-794,865-869.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן