טיפול ליברלי בחמצן במבוגרים אינו מועיל ואף עלול לסכן את המטופלים (Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במבוגרים במצב מחלה חדה, טיפול ליברלי בחמצן מעלה את התמותה, ללא שיפור בתוצאים אחרים. החוקרים כותבים כי מתן חמצן עלול להשפיע לרעה על החולים כאשר ריוויון החמצן בדם מצוי בטווח 94-96%.

במחקר IOTA (Improving Oxygen Therapy in Acute-illness) החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, תוך חיפוש במאגרי Cochrane Central Register of Controlled Trials, MEDLINE, Embase, HealthSTAR, LILACS, PapersFirst ו-WHO International Clinical Trials Registry, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים שערכו השוואה בין טיפול ליברלי וטיפול שמרני בחמצן במבוגרים עם מחלה חדה.

התוצאים העיקריים כללו את שיעורי התמותה (תמותה באשפוז, תמותה לאחר 30 ימים ותמותה בתום מעקב) ותחלואה (מוגבלות בתום מעקב, סיכון לדלקת ריאות שנרכשה בבית החולים, כל זיהום שנרכש בבית החולים ומשך האשפוז).

החיפוש הספרותי העלה 25 מחקרים אקראיים ומבוקרים, עם סך כולל של 16,037 חולים עם אלח-דם, מחלה קריטית, אירוע מוחי, טראומה, אוטם לבבי, או דום לב, וחולים שנדרשו לניתוח חירום. בהשוואה לגישה שמרנית לטיפול בחמצן, גישה ליברלית (חציון ריוויון חמצן של 96%) לווה בעליה בתמותה באשפוז (סיכון יחסי של 1.21, עדויות באיכות גבוהה), בתמותה לאחר 30 ימים (סיכון יחסי של 1.14, עדויות באיכות גבוהה) ותמותה בתום מעקב (יחס סיכון של 1.10, עדויות באיכות גבוהה).

החוקרים מוסיפים כי לא תועדה תועלת לגישת הטיפול הליברלית, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורים דומים של דלקת ריאות שנרכשה באשפוז, משך אשפוז, או מוגבלות.

ממצאי המחקר תומכים בגישה שמרנית לטיפול בחמצן במבוגרים עם מחלה חדה.

Lancet. 2018;391:1693-1705

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן