מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי שימוש לאחרונה בליתיום או ולפרואט מלווה בירידה של 34-46% בסיכון לאובדנות בחולים עם סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית.

במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר National Health Information Database בדרום קוריאה. המחקר כלל למעלה מ-100,000 חולים עם סכיזופרניה ולמעלה מ-96,000 חולים עם הפרעה דו-קוטבית שאובחנו בין 2007 ו-2010, עם מעקב שנמשך עד למותם או עד לסוף שנת 2017.

החוקרים בחנו את הקשר בין תמותה עקב אובדנות ובין ניפוק מרשם בחודש הקודם לטיפול ב-Clozapine, Lithium ו-Valproate, לצד תרופות פסיכוטרופיות אחרות. מקרי תמותה עקב אובדנות זוהו לפי קודי אבחנה מקובלים בקוריאה ומאגר נתונים סטטיסטי ארצי.

שיעורי האובדנות השנתיים עמדו על 308.0 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בחולים עם סכיזופרניה ועל 285.1 מקרים ל-100,000 שנות-אדם באלו עם הפרעה דו-קוטבית.

לאחר תקנון לגורמים דוגמת גיל, מין ומחלות רקע, שימוש לאחרונה בליתיום לווה בסיכון מופחת משמעותית לאובדנות בחולי סכיזופרניה (יחס סיכון של 0.60, רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.70) ובאלו עם הפרעה דו-קוטבית (Hחס סיכון של 0.50, רווח בר-סמך 95% של 0.40-0.70). שימוש לאחרונה ב-Valproate לווה בסיכון מופחת משמעותית לאובדנות בחולי סכיזופרניה (יחס סיכון של 0.6, רווח בר-סמך 95% של 0.5-0.7) ובאלו עם הפרעה דו-קוטבית (יחס סיכון של 0.7, רווח בר-סמך 95% של 0.6-0.8).

תועדה מגמה של סיכון מופחת לאובדנות עם שימוש לאחרונה ב-Clozapine, בעיקר בחולים עם סכיזופרניה, אך המגמה לא הדגימה מובהקות סטטיסטית. מצד שני, שימוש לאחרונה בתרופות פסיכוטרופיות מעבר לתכשירים אנטי-פסיכוטיים לוותה בסיכון מוגבר לאובדנות באלו עם סכיזופרניה (יחס סיכון של 1.4) או הפרעה דו-קוטבית (יחס סיכון של 1.3).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מאחר וטיפול בליתיום או ולפרואט כרוך בתופעות לוואי דוגמת עליה במשקל, רעילות כלייתית, תת פעילות של בלוטת התריס, טרטוגניות ותרומבוציטופניה, בתהליכי קבלת ההחלטות יש לקחת בחשבון את היתרונות והסיכונים של מתן טיפול בתכשירים אלו לחולים אובדניים עם סכיזופרניה או הפרעה דו קוטבית.

J Psychiatric Res, March 26, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן