ההשפעה הישירה והעקיפה של פסוריאזיס על הסיכון למחלות לב וכלי דם (JAMA Dermatol)

פסוריאזיס עשויה להוביל לעליה בסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בעיקר בשל השפעות על גורמי סיכון קונבנציונאליים, בפרט יתר לחץ דם וסוכרת, אך המחלה העורית עשויה גם בפני עצמה להביא לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology.

יתרה מזאת, ממצאים חדשים הציעו כי ההשפעה בולטת במיוחד במבוגרים צעירים ממוצא אפריקאי-אמריקאי, בהם פסוריאזיס נקשרה בעליה של פי שלוש בסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, אך לא כך היה במבוגרים לבנים בגיל דומה.

הסקירה הנוכחית התבססה על רשומות רפואיות אודות קרוב לשני מיליון מבוגרים, בין השנים 2008-2018, מהם כ-0.6% אובחנו עם פסוריאזיס.

הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, על-פי קודי אבחנה, היה מוגבר באופן דומה בחולים ממוצא אפריקאי-אמריקאי ובלבנים עם פסוראזיס, ללא תלות במגדר, בקרב אלו בגילאי 45 שנים ומעלה. עם זאת, בקרב חולים בגילאי 18-44 שנים, הסיכון היה הרבה יותר גבוה בקרב אפריקאים-אמריקאים, בהשוואה ללבנים, בהם לא זוהתה עליה משמעותית בסיכון הנ”ל.

גורמי סיכון קונבנציונאליים למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בקבוצה הצעירה ביותר היו הרבה יותר נפוצים בנבדקים ממוצא אפריקאי-אמריקאי, בהשוואה ללבנים, כולל סוכרת (9% לעומת 2.4%), עישון (10.7% לעומת 5.2%), יתר לחץ דם (21.9% לעומת 7.2%), היפרליפידמיה (12.8% לעומת 7.3%).

הבדלים אלו ככל הנראה אחראיים לעיקר ההשפעות של פסוריאזיס על הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בקבוצה זו. עם זאת, כאשר החוקרים בחנו חולים ללא גורמי סיכון אלו, הם מצאו כי גם במקרים אלו, באלו עם פסוריאזיס שיעורי טרשת עורקים היו גבוהים יותר משמעותית.

ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות לקחת בחשבון כי מחלות דלקתיות, דוגמת פסוריאזיס, מלוות בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולהקפיד על איזון גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.

JAMA Dermatol. February 20, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן