מחקר חדש בוחן את היעילות של נוגדי TNF שונים לטיפול בארתרופתיה פסוריאטית (מתוך Clinical Rheumatology)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Clinical Rheumatology עולה כי התכשיר Etanercept עשוי להיות היעיל ביותר מבין שלוש תרופות החוסמות Tumour necrosis factor (TNF) ומצויות בשימוש נרחב בטיפול ב-Psoriatic arthropathy (PsA).

החוקרים מסבירים כי התכשירים Adalimumab, Etanercept ו-Infliximab הינם התכשירים נוגדי ה-TNF הנפוצים ביותר בשימוש בקרב חולים עם PsA שאינם מגיבים לטיפול בתרופות אחרות, ואולם טרם נערכו מחקרים השוואתיים הבוחנים מהו התכשיר היעיל מביניהם. לפיכך, עשו החוקרים שימוש בנתוני מחקרים שבוצעו בהקצאה אקראית במטרה לבצע השוואה מעורבת ובלתי-ישירה של הטיפולים (Mixed treatment comparison, MTC). המדובר בסוג של מטה-אנליזה אשר מאפשרת להשוות בין מספר זוגות של זרועות טיפול ממחקרים שונים.

לשם כך, ערכו החוקרים סקירת ספרות במטרה לזהות מחקרים שבוצעו בהקצאה אקראית ובחנו את היעילות של נוגדי TNF שונים בחולים הסובלים מארתרופתיה פסוריאטית אל מול תרופת דמה, כאשר התוצא העיקרי היה תגובה לטיפול (American College of Rheumatology (ACR) 20) בתום שלושה חודשים.

החוקרים ניתחו נתונים ביחס למספר החולים שהגיבו לטיפול בקבוצת הטיפול הפעיל ובקבוצת תרופת הדמה בכל מחקר תוך שימוש ב-Fixed-effect Bayesian MTC. הטיפולים הושוו על פי יחס הסיכויים (OR) וכן חושבה הסבירות של כל טיפול להיות המיטבי מביניהם.

החוקרים איתרו ארבעה מחקרים רלוונטיים, עם סך של 820 חולים. הם מצאו כי כל התכשירים שנבדקו היו טובים יותר מאשר תרופות הדמה, וכי ההבדלים ביניהם לא הגיעו לכדי מובהקות סטטיסטית. עם זאת, הסבירות של Etanercept להיות התכשיר המיטבי מביניהם הייתה לדבריהם 71%, לעומת 24.7% עבור Infliximab ו-4.3% עבור Adalimumab.

על אף ששלושת התכשירים שנבדקו היו עדיפים על פני תרופת דמה, ושלא נצפו הבדלים מובהקים סטטיסטית ביניהם, מסכמים החוקרים כי ל-Etanercept חושבה הסבירות הרבה ביותר להביא לתגובה לטיפול. 

Clinical Rheumatology 2011

לידיעה ב-NeLM

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

עיכוב סלקטיבי של טירוזין קינאז 2 עם זאסוציטיניב (TAK-279) משפר תוצאות בקרב חולי דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה – מחקר פאזה 2b  אקראי

עיכוב סלקטיבי של טירוזין קינאז 2 עם זאסוציטיניב (TAK-279) משפר תוצאות בקרב חולי דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה – מחקר פאזה 2b אקראי

מקור: The Lancet Rheumatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|05/08/2025

זאסוציטיניב משפר תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית בבטיחות גבוהה, עם שיפור מדדי ACR והפחתת נגעי עור – אפשרות טיפולית חדשה וממוקדת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן