רמות התחלתיות גבוהות של PTH (או Parathyroid Hormone) מלוות במחלה של בלוטה יחידה ומיקום מוצלח של הבלוטה האחראית בבדיקות הדמיה טרם הניתוח, כך שניתן לתכנן בהצלחה את מהלך הניתוח לטיפול בהיפרפאראתירואידיזם. בנוסף, ירידה של פחות מ-70% ברמות PTH במהלך הניתוח וריכוז סידן מעל 10 מ”ג/ד”ל שישה חודשים לאחר הניתוח מנבאים סיכון למחלה עיקשת למרות ההתערבות הניתוחית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
ניטור פרופיל ביוכימי בחולים שהופנו לניתוח בשל היפרפאראתירואידיזם מאפשר למנתחים לנבא אם מדובר בהיפרפאראתירואידיזם ראשוני משנית למחלה המערבת בלוטה יחידה או מספר בלוטות ולעקוב אחר חולים בסיכון מוגבר למחלה עיקשת.
מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נועד לבחון את הקשר בין מיקום הבלוטה בבדיקות הדמיה טרם הניתוח, שינוי ברמות PTH במהלך הניתוח והפתולוגיה ובין רמות PTH ההתחלתיות ולזהות גורמי סיכון להיפרפאראתירואידיזם עיקש.
מדגם המחקר כלל נתונים אודות 1,202 מבוגרים שעברו ניתוח אלקטיבי לכריתת פאראתירואיד בשל היפרפאראתירואידיזם ראשוני בין נובמבר 2006 עד ינואר 2023. החולים סווגו לשני מדגמים בהתאם לרמות PTH התחלתיות: נמוכות (פחות מ-100 פיקוגרם/מ”ל, 536 חולים) או גבוהות (100 פיקוגרם/מ”ל ומעלה, 666 חולים).
הישנות הוגדרה בנוכחות היפרקלצמיה לאחר שישה חודשים מהשגת ערכי סידן תקינים בדם לאחר-ניתוח.
מהנתונים עולה כי בקרב חולים עם רמות PTH גבוהות לעומת נמוכות בתחילת הדרך, הדמיה קדם-ניתוחית זיהתה את הבלוטה החולה בשיעור גבוה יותר (90.8% לעומת 83.4%; יחס סיכויים של 1.94, רווח בר-סמך 95% של 1.30-2.90) ומחלה של בלוטה יחידה תועדה בשכיחות גבוהה יותר (89.2% לעומת 84.9%; יחס סיכויים של 1.47, רווח בר-סמך 95% של 1.05-2.06).
בחולים עם רמות PTH גבוהות תועדה גם ירידה טובה יותר ברמות PTH במהלך הניתוח, בהשוואה לאלו עם רמות PTH התחלתיות נמוכות (ירידה של 70.1% לעומת 63.6%).
ריכוז סידן בדם לאחר-ניתוח נמוך מ-10.0 מ”ג/ד”ל לאחר שישה חודשים וירידה של מעל 70% בריכוז PTH נקשרו עם סיכויי הישרדות ללא-הישנות גבוהים יותר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר עשויים לסייע למנתחים לבחור את גישת הניתוח הטובה ביותר ולספק לחולים את הסיכוי הטוב ביותר להחלמה תוך הפחתת הסיכון למחלה עיקשת לאחר ניתוח.
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, Oct 2025








תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!