נתונים חדשים ממחקר SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial), שנועד לבחון אם תוספים אלו עשויים לספק הגנה מפני התפתחות ממאירות של הערמונית, מאשרים כי שני נוגדי החמצון עלולים להיות מסוכנים בגברים. כפי שדווח בעבר, לתוספי סלניום או וויטמין E לא הייתה כל תועלת בגברים; למעשה, בחלק מהגברים תוספים אלו למעשה הביאו לעליה בסיכון לממאירות של הערמונית.
במסגרת המחקר, שתוצאותיו פורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, ביקשו החוקרים לזהות את הגברים בסיכון הגבוה ביותר לסרטן הערמונית עקב נטילת תוספים אלו.
מדגם המחקר כלל 4,856 גברים ממחקר SELECT, המחקר הגדול בשלב 3 בו נכללו למעלה מ-35,000 גברים שחולקו באקראי לטיפול במינון גבוה של וויטמין E (400 יחידות ליום) ו/או סלניום (200 מיקרוגרם ליום).
מחקר SELECT החל בשנת 2001 והיה צפוי להימשך 12 שנים, אך הופסק מוקדם, בשנת 2008, לאחר שהמשתתפים נטלו את התוספים במשך תקופה ממוצעת של חמש שנים. מהתוצאות עלה כי אין השפעה מגנה לסלניום וכי וויטמין E לווה בעליה בסיכון לסרטן הערמונית.
למרות שהשימוש בתוספים הופסק, המחקר למעשה נמשך. לאחר שנתיים של מעקב, בגברים שנטלו תוספי וויטמין E תועה עליה מובהקת סטטיסטית של 17% בסיכון לסרטן הערמונית, כפי שדווח בעבר.
שיעורי האבחנה של ממאירות של הערמונית היו גבוהים יותר בקבוצות שנטלו את אחד התוספים לבדו, או את שילוב שני התוספים, בהשוואה למטופלי פלסבו (אך ההבדל היה מובהק רק בקבוצת הטיפול בוויטמין E).
במחקר מקרה-ביקורת החדש, 1,739 גברים שאובחנו עם ממאירות של הערמונית במהלך מחקר SELECT, נבחנו אל מול 3,117 גברים ללא ממאירות של הערמונית.
החוקרים לא זיהו קשר בין רמות סלניום בתחילת המחקר, ללא נטילת תוספים, ובין הסיכון לסרטן הערמונית. עם זאת, הם מצאו כי ההשפעות של סלניום היו שונות משמעותית בין גברים עם רמות בסיס נמוכות ואלו עם רמות גבוהות.
באופן ספציפי, תוספי סלניום הביאו לעליה בסיכון לסרטן הערמונית בגברים עם רמות סלניום גבוהות מלכתחילה. לפני התחלת מחקר SELECT, היו עדויות לפיהן תוספי סלניום חסרי תועלת בגברים עם צריכה מספקת של חומר התזונה.
מסיבה זו, בתחילת המחקר מדדו החוקרים את ריכוז בציפורניים של המשתתפים. התכנית הייתה לבדוק אם לתוספים יש תועלת רק בתת-קבוצה של גברים עם רמות סלניום נמוכות בתחילת הדרך.
במקום זאת, הם מצאו כי בגברים עם רמות סלניום גבוהות בתחילת המחקר, שנטלו תוספי סלניום, חלה עליה של 91% בסיכון לממאירויות בדרגה-גבוהה. במילים אחרות, רמות סלניום בגברים אלו הגיעו לרמות רעילות.
החוקרים מדווחים כי גם תוספי וויטמין E הביאו לעליה בסיכון לסרטן הערמונית בגברים, אך רק באלו עם רמות סלניום נמוכות בתחילת המחקר. באופן ספציפי, בגברים עם רמות נמוכות של סלניום, שחולקו באקראי לטיפול בתוספי וויטמין E בלבד, הסיכון הכולל לסרטן הערמונית עלה ב-63% (p=0.02) והסיכון לסרטן בדרגה גבוהה עלה ב-111% (p=0.01).
ממצאים אלו עשויים לספק הסבר לממצאי מחקר SELECT משנת 2008, לפיהם רק גברים שחולקו באקראי לטיפול בוויטמין E בלבד, ולא אלו שטופלו בשני התוספים, היו בסיכון מוגבר לסרטן הערמונית.






תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!