האם צריכת עגבניות יכולה למנוע סרטן הערמונית? (הרפואה)

סיכום המחקר באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

בסקירת המחקרים מציגים החוקרים את השפעת הליקופן ואופן פעילותו על מניעת סרטן בכלל, וסרטן הערמונית בפרט.

קיימים דיווחים על כך, שכ-30% מהגברים בארה”ב בין הגילאים 20-40 נושאים שאתות בערמונית בגודל מיקרוסקופי, שאתות אלו עלולות להתפתח לסרטן הערמונית. לפיכך, נודעת חשיבות רבה להתערבות באמצעות תוספי תזונה, לשם האטת הצמיחה וההתקדמות של שאתות קטנות אלה.

ליקופן הוא מולקולה מסיסת שומן הנמצאת בעיקר בפירות ובירקות אדומים, כגון: עגבניות, אבטיח, משמש, גויאבה ורודה ופפאיה. הפעילות נוגדת החימצון של ליקופן מבוססת על יכולתה של תרכובת זו ללכוד רדיקלים חופשיים בתרביות תאים ובמודלים חיים.

במחקרים אפידמיולוגיים וקליניים שונים, הודגם קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות לבין הפחתת הסיכון לשאתות ממאירות ונמצא קשר הדוק, בין ריכוז הליקופן בפלסמה, לבין מחלות ממאירות של הלבלב ושלפוחית השתן.

במספר מחקרים נבחן הקשר בין צריכת מוצרי עגבניות, צריכת ליקופן במחזור הדם והסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. הנתונים המרשימים ביותר לגבי צריכת מוצרי עגבניות ומניעת שאתות ממאירות, התקבלו בהקשר לסרטן הערמונית. נמצא קשר הפוך בין צריכת ליקופן ממוצרי עגבניות שונים, לבין הסיכון לסרטן הערמונית. הפחתה בסיכון של כמעט, 35% לסרטן הערמונית, נצפתה עבור תדירות צריכה של 10 מנות, או יותר, של מוצרי עגבניות בשבוע.

ההשפעות המגנות הן אפילו חזקות עוד יותר במקרים של סרטן ערמונית מתקדם או אלים. נמצא גם כי הליקופן, יכול להפחית את התסמינים של מחלת סרטן הערמונית, בעיקר הפחתת כאב, והקלה בהטלת שתן.

יחד עם זאת,  הנתונים שהתקבלו אינם חד משמעיים. ישנם מחקרים שלא מצאו קשר בין צריכת הליקופן וסרטן הערמונית ואחרים כאמור המעידים על כך שצריכת ליקופן גבוהה, או ריכוזי ליקופן גבוהים במחזור הדם, מפחיתים ב-30%-40% את הסיכון לסרטן הערמונית, במיוחד כאמור של סרטן ערמונית אלים. ההשערה היא שעיבוד וחימום מוצרי העגבניות, מעלים את הזמינות הביולוגית של הליקופן, גם נוכחות שומנים במזון מגבירה את ספיגת הליקופן. לכן, מוצרי עגבניות מעובדים כדוגמת הקטשופ, הם מקורות טובים לליקופן.

כאמור, נדרש מחקר נוסף לאישוש הממצאים.

מתוך הרפואה כרך 152, חוברת 8, אוגוסט 2013. סקירת מחקרים על “הקשר בין צריכת ליקופן ומוצרי עגבניות לבין טיפול בסרטן הערמונית או מניעתו” , טלי זילברשטיין, מרכז רפואי סורוקה, אלדד זילברשטיין, אוניברסיטת בן גוריון, ואושרה ספיר, המכללה האקדמית סמי שמעון.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מקור: Biomedicines
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין
אין תגובות|10/12/2025

לשתי המחלות מאפיינים משותפים רבים וביניהם שכיחות גבוהה, גורמי סיכון, מחלות נלוות וסיבוכים כמו השמנה, יתר לחץ דם, סכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב וכלי דם וכן הסכנה שבהתפתחות לכדי מחלה סופנית

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

מערכת האתר
מערכת האתר

חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

ד"ר עדי זיו
ד"ר עדי זיו

ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא אנליזה וסקירה סיסטמית שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, ששמה לה למטרה לאחד את המידע הידוע לגבי צריכת מיצים המורכבים מ-100% פירות והבנת ההשפעה של צריכה זו על משקל הגוף בילדים ומבוגרים.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן