בנשים עם סיבוכים במהלך ההיריון סיכון מוגבר למחלת לב איסכמית (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים עם היסטוריה של סיבוכים במהלך ההיריון – כולל לידה מוקדמת, לידת תינוק קטן לגיל ההיריון, קדם-רעלת היריון, הפרעות יתר לחץ דם אחרות של ההיריון או סוכרת הריונית – מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב איסכמית אצל האם לאורך עשרות שנים לאחר הלידה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין חמישה סיבוכים של היריון ובין הסיכון ארוך הטווח למחלת לב איסכמית באימהות. הם השלימו מחקר עוקבה ארצי שכלל למעלה מ-2.1 מיליון נשים משבדיה עם היריון עובר יחיד שילדו במהלך 1973-2015.

התוצא העיקרי היה היארעות מחלת לב איסכמית מהלידה ועד שנת 2018. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת יחסי הסיכון למחלת לב איסכמית על-רקע לידה מוקדמת, לידת תינוק קטן לגיל ההיריון, קדם-רעלת היריון, הפרעות יתר לחץ דם אחרות של ההיריון וסוכרת הריונית, תוך תקנון לסיבוכי הריון אחרים ומאפיינים אימהיים.

לאורך מעקב של 53.6 מיליון שנות-אדם אובחנו 83,881 נשים (3.8%) עם מחלת לב איסכמית.

כל חמשת הסיבוכים של היריון נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר למחלת לב איסכמית אצל האם. בעשור הראשון לאחר הלידה, הסיכון למחלת לב איסכמית היה גבוה כפליים בנשים עם הפרעות יתר לחץ דם אחרות של היריון (יחס סיכון מתוקן של 2.09, רווח בר-סמך 95% של 1.77-2.46), סיכון גבוה פי 1.72 (יחס סיכון מתוקן של 1.72, רווח בר-סמך 95% של 1.55-1.90) באלו עם היסטוריה של לידה מוקדמת, סיכון גבוה פי 1.54 (יחס סיכון מתוקן של 1.54, רווח בר-סמך 95% של 1.37-1.72) בנשים עם היסטוריה של קדם-רעלת היריון, סיכון גבוה פי 1.30 (יחס סיכון מתוקן של 1.30, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.56) בנשים עם היסטוריה של סוכרת הריונית ועליה של 10% (יחס סיכון מתוקן של 1.10, רווח בר-סמך 95% של 1.00-1.21) בנשים עם היסטוריה של לידת תינוק קטן לגיל ההיריון.

יחסי הסיכון נותרו מוגברים משמעותית גם 30-46 שנים לאחר הלידה ועמדו על 1.47 (רווח בר-סמך 95% של 1.30-1.66) עם היסטוריה של הפרעות יתר לחץ דם אחרות של היריון, 1.40 (רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.51) עם סוכרת הריונית, 1.32 (רווח בר-סמך 95% של 1.28-1.36) עם קדם-רעלת היריון, 1.23 (רווח בר-סמך 95% של 1.19-1.27) בנשים עם היסטוריה של לידה מוקדמת ו-1.16 (רווח בר-סמך 95% של 1.13-1.19) בנשים עם לידת תינוק קטן לגיל ההיריון.

בנשים עם מספר סיבוכי הריון תועד סיכון גבוה עוד יותר למחלת לב איסכמית, לדוגמא, הסיכון למחלת לב איסכמית בתוך עשר שנים מהלידה היה גבוה ב-29% בנשים עם סיבוך אחד (יחס סיכון מתוקן של 1.29, (רווח בר-סמך 95% של 1.19-1.39), ב-80% באלו עם שני סיבוכים (יחס סיכון מתוקן של 1.80, (רווח בר-סמך 95% של 1.59-2.03) וגבוה יותר מכפליים (יחס סיכון מתוקן של 2.26, (רווח בר-סמך 95% של 1.89-2.70) באלו עם שלושה סיבוכי הריון, או יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בנשים עם היסטוריה של אחד מחמשת הסיבוכים המג’וריים בהיריון תועד סיכון מוגבר למחלת לב איסכמית לאורך עד 46 שנים לאחר הלידה. בנשים עם היסטוריה של סיבוכי הריון יש מקום לשקול הערכה מוקדמת לטיפול מונע והפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם במטרה למנוע התפתחות מחלת לב איסכמית.

The BMJ, Jan 3, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן