הערכת ההשפעה של רמות ויטמין D בדם האם והעובר על בריאות העצם בצאצא (Lancet Diabetes Endocrinol)

ממצאים חדשים קובעים כי אין קשר בין ריכוזי ויטמין D בנשים הרות וביילודים ובין בריאות העצם בילדות. במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology כי ריכוזי ויטמין D במהלך הילדות חשובים יותר לבריאות העצם, בהשוואה לרמות במהלך החיים העובריים.

על-בסיס נתוני מחקר Generation R Study, החוקרים מדדו את ריכוזי ויטמין D בדם האם באמצע ההיריון (חציון של 20.4 שבועות) ובחנו את הריכוז בתינוק בעת הלידה, לקביעת הריכוז בעובר.

צפיפות המינראלים של העצם, תכולת המינראלים בעצם ושטח העצם נמדדו באותם ילדים בגיל 6 שנים. בסיכומו של דבר, ריכוז ויטמין D בדם האם באמצע ההיריון ובדיקות DXA בגיל שש שנים הושלמו ב-4,815 זוגות אם-ילד.

התוצאות תוקנו למשתנים סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים והגובה (העשוי להשפיע על דיוק סריקות DXA בילדים). 45% מהאימהות היו בעלות השכלה גבוהה, ומרבית הילדים היו ממוצא אירופאי; ילדים מקבוצות סוציו-דמוגרפיות אלו סיפקו את מרבית הנתונים אודות בריאות העצם.

בתחילה, החוקרים זיהו קשר הפוך בין רמות ויטמין D באם ובין בריאות העצם בצאצאים בגיל שש שנים.

חסר חמור של ויטמין D באם (פחות מ-25 ננומול/ליטר) באמצע ההיריון לווה בתכולת מינראלים גבוהה יותר בעצם של הצאצא ושטח עצם גדול יותר בגיל שש שנים, בהשוואה למצב כאשר לאם רמות ויטמין D מספקות (מעל 50 ננומול/ליטר) באמצע ההיריון.

תקנון למדד מסת הגוף של האם, צריכת סידן של האם, מין הילד או משקל הילד לא השפיעו על התוצאות.

הממצאים אודות הקשר בין ריכוז ויטמין D בלידה בצאצא ובריאות העצם בגיל שש שנים היו דומים לממצאים שתועדו עם רמות ויטמין D בדם האם.

נקודה נוספת שנבחנה במחקר נגעה לריכוזי ויטמין D בעת השלמת הבדיקות להערכת מדדי העצם בחלק מהילדים. בקבוצה זו שכלל 3,034 ילדים, הקשר בין רמות ויטמין D בדם האם והעובר ותכולת המינראלים של העצם ושטח העצם לא נותר עוד מובהק לאחר תקנון לרמות ויטמין D בצאצא.

Lancet Diabetes Endocrinol. Published online March 1, 2017

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן