התועלת של זריקות בוטוקס כנגד קשיים ביכולת למרכז את הראייה (מתוך הכנס השנתי ה-38 מטעם ה-American Society of Pediatric Ophthalmology and Strabsimus)

ממחקר חדש מבריטניה עולות תוצאות טובות לזריקות בוטוקס (Botulinum Toxin) לתוך השריר הישר הצידי (Lateral Rectus Muscle) במדגם קטן של חולים עם קשיים ביכולת למרכז את הראייה (Convergence Insufficiency). ממצאי המחקר פורסמו במהלך הכנס השנתי ה-38 מטעם ה-American Society of Pediatric Ophthalmology and Strabismus.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Convergence Insufficiency הינה הפרעה נוירו-מוסקולארית בה החולים מתקשים למקד את המבט בראייה לקרוב, עם אקסוטרופיה למרחק. למרות הטיפולים הניתוחיים הזמינים, חלק מהחולים נותרים תסמיניים.

בסקירה הרטרוספקטיבית זיהו החוקרים 10 חולים (8 נשים ו-2 גברים) בגילאי 9-62 שנים, שטופלו בזריקות בין השנים 1982-2010.

לאחר זריקות בוטוליניום טוקסין לשריר הישר הצידי, בשמונה חולים נרשם שיפור לאחר 2-3 שבועות. חולה אחד סירב לזריקות נוספות. התסמינים שבו בתוך 3 חודשים עד 6 שנים ביתר תשעת החולים. מספר זריקות האחזקה נע בין 2-11, עם ממוצע של ארבע זריקות. המעקב הממוצע ארך 3.8 שנים.

החוקרים מצאו כי בקבוצת החולים הקטנה הנ”ל נרשם שיפור משמעותי במרבית המטופלים. חלק מהחולים לא נדרשו עוד לטיפול ברעלן, אך אחרים קיבלו טיפול אחזקתי.

למרות שמדובר בטיפול מוכח היטב כנגד פזילה, החוקרים מאמינים כי זהו המחקר הראשון שבחן את תוצאות הטיפול בבוטוליניום טוקסין לטיפול במקרים של Convergence Insufficiency.

באשר לחסרונות, החוקרים טוענים כי הם לא רבים, תתכן צניחה קלה בלבד של העפעף, אך מדובר בתופעה נדירה מאוד ולרוב חולפת. אין תופעות לוואי אחרות ואין הגבלה על מספר הפעמים שניתן להזריק את הרעלן לכל מטופל.

מתוך הכנס השנתי ה-38 מטעם ה-American Society of Pediatric Ophthalmology and Strabsimus

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: Retina
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|03/09/2026

שתי שיטות הסקר המקובלות הן בדיקת פונדוס עם הרחבת אישונים והערכה מרחוק של תצלומי צבע של קרקעית העין (פונדוס), אך שתיהן דורשות משאבים ניכרים לנוכח העלייה במספר חולי הסוכרת והמחסור ברופאי עיניים

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/08/2026

עד אחד מכל עשרה חולים עם סימנים קליניים של יובש עיניים סובל ממחלת שיוגרן, אך רק כשליש מהם מאובחנים בעת הפנייה לרופא העיניים, וההבחנה בין יובש עיניים על רקע שיוגרן ליובש שאינו קשור לשיוגרן נותרה מאתגרת

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מאפיינים קליניים, תוצאות ראייה וגורמי סיכון למעורבות עינית בחולי Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO) בתאילנד – מחקר של 10 שנים

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|13/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את המאפיינים הקליניים, את התוצאות הראייתיות ואת גורמי הסיכון למעורבות עינית ולאובדן ראייה בחולי HZO בתאילנד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן