מאת ד”ר אולה קראסיק
ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית (American Society of Clinical Oncology 2011 Annual Meeting ) עולה כי טיפול ממושך ב-pegylated liposomal doxorubicin (PLD) עשוי להעלות את הסיכון לפתח סרטן של חלל הפה. טיפול ב-PLD לבד או בשילוב עם תכשירים אחרים משמש חלק מטיפול בנשים עם סרטן שחלות אפיתליאלי רגיש או עמיד לפלטינום.
רב הנשים אשר מקבלות טיפול ב-PLD , מקבלות 6 מחזורי טיפול. בנשים אלה לא נצפתה עליה בהארעות של סרטן חלל הפה. המשתתפות במחקר זה טופלו במשך תקופה של 30 חודשים. מתוך 16 משתתפות אשר טופלו ב-PLD במשך תקופה זו בשל סרטן שחלות מתקדם, 4 פיתחו נגעים סרטניים ואו טרום-סרטניים על הלשון ובחלל הפה. מטופלות אלה קיבלו טיפול אחזקה ב-PLD במשך 3 שנים לפחות. מתוכן, 3 אובחנו בהמשך עם SCC (או squamous cell carcinoma ) של הלשון ואו חלל הפה, ואחת אובחנה עם דיספלזיה בדרגה גבוהה של רירית תת-לשונית. כל המקרים של SCC נמצאו שליליים ל-HPV (או human papillomavirus ).
החוקרים מסכמים וכותבים כי 4 מתוך 16 נשים אשר טופלו ב-PLD במשך תקופה ארוכה פיתחו ממאירות של חלל הפה. קיים סיכוי גבוה כי לא מדובר במקריות. אמנם בשלב זה טיפול כה ממושך אינו נפוץ, אך מספר מחקרים הדגימו כי Doxorubicin מהווה טיפול יעיל ובטוח יותר מאפשרויות אחרות. על כן, עם הסיכוי לעליה בשימוש בתרופה זו, חשוב לזכור את האפשרות של העלאת סיכון לסרטן חלל הפה ולעקוב אחר נשים אלה בקפידה.
American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2011 Annual Meeting









תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!