מגנזיום סולפט נותן הגנה גבולית כנגד CP בפגים

מחקר חדש מגלה שמתן מגנזיום סולפט לאם מיד לפני לידה מוקדמת, עד שבוע 30 להריונה, מקטין את הסיכון של הילוד לסבול מ- cerebral palsy (CP) ב- 17% בהשוואה לבקרה, אם כי ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

בעבר טענו חוקרים שיתכן שיש למגנזיום סולפט השפעה נוירופרוטקטיבית, אך לא התקבלו תוצאות שמוכיחות השערה זו. יתר על כן טענו חוקרים אחרים שלא רק שאין לתרופה זו השפעה חיובית, אלא היא אף מזיקה לעובר.

המחקר הנוכחי שנערך באוסטרליה וניו-זילנד כלל 1062 נשים בהריון עד שבוע 30 ואשר היו אמורות ללדת תוך 24 שעות.

 החוקרים עקבו אחר הילודים במשך שנתיים.

הנשים חולקו לשתי קבוצות, אחת קיבלה 8 מ”ל של מגנזיום סולפט 0.5 גר’/מ”ל במנת העמסה במשך 20 דקות ואח”כ 2 מ”ל לשעה למשך 24 שעות או עד הלידה (מה שהגיע קודם) ואילו הקבוצה השניה קיבלה תמיסת סליין איזוטונית (פלצבו).

שיעור תמותת הילדים בקבוצת המגנזיום היה 13.8% לעומת 17.1% בקבוצת הפלצבו (RR-0.83;95% CI 0.64-1.09). שכיחות ה-CP היתה 6.8% בקבוצת המגנזיום לעומת 8.2% בפלצבו אך גם כאן התוצאות ללא מובהקות סטטיסטית.

גם שילוב שני הגורמים הניב הבדל לא מובהק סטטיסטית (19.8% לעומת 24%).

לעומת זאת נמצא שבקבוצת המגנזיום היתה ירידה בשכיחות הפגיעות במוטוריקה גסה  בהשוואה לקבוצת הביקורת (3.4% vs. 6.6%; RR, 0.51; 95% CI, 0.29 – 0.91).

החוקרים סיכמו ואמרו שלמתן מגנזיום סולפט לאם מיד לפני לידה מוקדמת מאד יש כנראה השפעות חיוביות על הילוד וללא תופעות לוואי משמעותיות. אם זאת הם ציינו שהתוצאות לא היו חד משמעיות ולכן הם אינם יכולים להמליץ על שימוש נרחב בתרופה.

במאמר המערכת שסקר את הנושא נטען שהממצאים מעודדים ומתאימים למחקרים קודמים שאף הם תארו פעולה נוירופרוטקטיבית של המגנזיום סולפט.

 אם זאת נאמר במאמר שלפחות כרגע לא ניתן להמליץ על מתן מגנזיום סולפט לנשים לפני לידה מוקדמת וזאת עד שתיבדק התועלת אל מול הסיכונים שבטיפול.

 

כרגע מתבצעים מחקרים בנושא ובינהם ה- National Institutes of Health’s Beneficial Effects of Antenatal Magnesium Sulfate (BEAM) Trial.

JAMA. 2003;290:2669-2676, 2730-2731

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן