פעילות גופנית עשויה לדחות הידרדרות קוגניטיבית בחולי פרקינסון (Neurology)

פעילות גופנית עשויה לדחות הופעת הידרדרות קוגניטיבית על-רקע APOE4 בחולים עם מחלת פרקינסון בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם הגברת פעילות גופנית עשויה להשפיע על השינויים הקוגניטיביים על-רקע APOE ε4 בחולים עם מחלת פרקינסון מוקדמת ולזהות מנגנונים ספציפיים העומדים בבסיס התועלת של פעילות גופנית.

החוקרים התבססו על נתונים ממדגם Parkinson’s Progression Markers Initiative ואספו נתונים אודות פעילות גופנית על-בסיס שאלון Physical Activity Scale of the Elderly והערכה קוגניטיבית על-בסיס MoCA (Montreal Cognitive Assessment). בדיקות הדמיה להערכת פעילות דופמינרגית באזור הסטריאטום בוצעו לאחר 2 ו-4 שנים.

מדגם המחקר כלל 173 חולים עם מחלת פרקינסון (גיל ממוצע של 63.3 שנים, 27% נשאי APOE ε4). מהנתונים עולה כי בנשאי APOE ε4 תועדה הידרדרות קוגניטיבית בקצב חד יותר, בהשוואה למשתתפים שלא היו נשאים של האלל. עם זאת, תועדה אינטראקציה משמעותית בין פעילות גופנית ובין APOE ε4, כך שרמת פעילות גופנית גבוהה יותר לוותה בהידרדרות קוגניטיבית על-רקע APOE ε4 שהייתה איטית יותר. לא תועדה אינטראקציה משמעותית בין פעילות גופנית ואלל APOE ε4 בכל הנוגע לשינוי בפעילות דופמינרגית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי פעילות גופנית עשויה להאט את קצב ההידרדרות הקוגניטיבית על-רקע APOE ε4 בחולים עם מחלת פרקינסון. ההשפעה המגנה הנ”ל לא הייתה תלויה בפעילות דופמינרגית בסטריאטום.

Neurology 2021

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן