כאב מפושט מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ואירועים מוחיים (Reg Anesth Pain Med)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Regional Anesthesia and Pain Medicine עולה כי בחולים עם כאב מפושט נרשמה עליה של 43% בסיכון לדמנציה מכל-סיבה ועליה של 47% בסיכון למחלת אלצהיימר. ממצאים חדשים ממחקר Framingham Heart Study גם קושרים בין כאב מפושט ובין עליה של 29% בסיכון לאירוע מוחי.

כאב מפושט (Widespread Pain), הינו תת-סוג של כאב כרוני, המוגדר בנוכחות כאב מעל ומתחת למותניים, בשני צידי הגוף, עם מעורבות שלד אקסיאלי.

החוקרים התבססו על נתונים ממדגם Framingham Offspring Study Cohort בשנים 1990 ו-1994, כאשר המשתתפים התבקשו לסמן את המפרקים הכואבים על דיאגראמה. מספר אתרי הכאב נע בין 0 עד 54. על-בסיס מדדי כאב אלו, החוקרים סיווגו משתתפים ככאלו עם כאב מפושט ואלו ללא כאב מפושט.

התוצא העיקרי של המחקר היה היארעות דמנציה מכל-סיבה לאחר מעקב ממוצע של 10 שנים. המחקר כלל נתונים אודות 2,454 משתתפים: 347 (14.1%) עם כאב מפושט ו-2,117 (85.9%) ללא כאב מפושט.

לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, החוקרים מצאו כי אבחנה של כאב מפושט לוותה בעליה של 43% בסיכון לדמנציה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.43, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.92) ועליה של 47% בסיכון לדמנציה על-רקע מחלת אלצהיימר (יחס סיכון של 1.47, רווח בר-סמך 95% של 1.13-2.20).

באשר לסיכון לאירוע מוחי, החוקרים מדווחים כי לאחר מעקב ממוצע של 15 שנים, תועדה עליה של 29% בסיכון לאירוע מוחי באלו עם כאב מפושט, בהשוואה לאלו ללא כאב מפושט (יחס סיכון של 1.29, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.54).

כאשר החוקרים התמקדו באלו מעל גיל 65 שנים, קבוצה בסיכון מוגבר לדמנציה ואירוע מוחי, הם מצאו כי התוצאות היו דומות. הנתונים הצביעו על עליה של 39% בסיכון לדמנציה מכל-סיבה, עליה של 48% בסיכון לדמנציה עקב מחלת אלצהיימר ועליה של 54% בסיכון לאירוע מוחי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מספקים עדות משכנעות לכך שכאב מפושט עשוי להוות גורם סיכון משמעותי לדמנציה מכל-סיבה, מחלת אלצהיימר ואירוע מוחי.

Reg Anesth Pain Med. Published August 16, 2021

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן