ההשפעה של טיפול ב-Alendronate ו- Cholecalciferol (פוסאוונס) על צפיפות המינראלים של העצם ומבנה העצם בנשים סביב מנופאוזה (J Obstet Gynaecol Can)

 

מנתונים חדשים עולה כי טיפול שבועי ב-Alendronate במינון 70 מ”ג ו-Cholecalciferol במינון 2,800 יחידות מביא לעליה בצפיפות המינראלים של העצם וירידה בספיגת העצם בנשים סביב מנופאוזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים סביב מנופאוזה חל אובדן עצם מהיר הן באזורי עצם קורטיקאלית והן באזורי עצם טרבקולארית, עם עליה בשכיחות אוסטיאופורוזיס לאחר מנופאוזה. כעת הם השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, בן 12 חודשים, להערכת ההשפעות של Alendronate במינון 70 מ”ג עם Cholecalciferol במינון 2,800 יחידות, שניתנו פעם בשבוע במשך 12 חודשים, תוך השוואה לפלסבו עם Cholecalciferol. תוצא הסיום העיקרי היה אחוז השינוי בצפיפות המינראלים של העצם בעמוד השדרה המותני מתחילת המחקר ועד לאחר 12 חודשים. תוצאי סיום משניים כללו את השינוי בצפיפות המינראלים של העצם בצוואר הירך והשינוי בסמנים ביוכימיים לספיגת עצם.

מדגם המחקר כלל 45 נשים, כאשר חמש נשים פרשו מהמחקר לפני ההקצאה האקראי מסיבות שאינן קשורות למחקר. ארבעים משתתפות חולקו באקראי לטיפול ב- Alendronate או פלסבו. צפיפות המינראלים של העצם בעמוד השדרה המותני בנשים שטופלו ב- Alendronate עלתה בממוצע ב-3.66% לאחר 12 חודשים, זאת בהשוואה לירידה של 3.33% בקבקוצת הפלסבו (p<0.001). בצוואר הירך, צפיפות המינראלים של העצם עלתה בקבוצת הטיפול ב- Alendronate ב-2.07%, בממוצע, בהשוואה לירידה של 1.87% בקבוצת הפלסבו (p=0.0046).

לא תוארו הבדלים בצפיפות המינראלים של העצם בין קבוצות הטיפול במדדים בכלל ירך לאחר 12 חודשים. לאחר 12 חודשי, הן ריכוז פוספטזה בסיסית ספציפי לעצם והן ריכוז N-Telopeptide בשתן היו נמוכים משמעותית, עם ירידה של 37.79% ו-27.21%, בהתאמה, בקבוצת הטיפול ב- Alendronate; מנגד, בקבוצת הביקורת נרשמה עליה במדדים אלו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול שבועי ב- Alendronate במינון 70 מ”ג עם Cholecalciferol במינון 2,800 יחידות מביא לעליה בצפיפות המינראלים של העצם ולירידה בספיגת העצם בנשים סביב מנופאוזה.

J Obstet Gynaecol Can. 2014 Nov;36(11):976-82

לידיעה ב-PubMed

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן