הערכת התועלת של שילוב Bazedoxifene עם אסטרוגן בטיפול באוסטיאופורוזיס ותסמיני מנופאוזה (Int J Womens Health)

במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Women’s Health מדווחים חוקרים כי בנשים לאחר-מנופאוזה, שילוב Bazedoxifene ו-Conjugated Estrogen הינו יעיל ובטוח להקלה על תסמיני מנופאוזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אובדן ייצור אסטרוגן בנשים במהלך מנופאוזה מוביל למצב של חסר אסטרוגן, האחראי לתסמינים וזומוטוריים, אטרופיה של הלדן והעריה, אובדן מסת עצם והפרעות שינה, מצב רוח, זיכרון ופעילות מינית. אפשרות הטיפול היחידה הזמינה כיום לטיפול במגוון התסמינים בנשים לאחר-מנופאוזה בנשים עם רחם שמור הינה טיפול הורמונאלי משולב הכולל אסטרוגן ופרוגסטין. חשש בנוגע לתופעות הלוואי ונתונים בנוגע לקשר בין טיפול הורמונאלי ובין סיכון מוגבר לממאירות של השד הובילו לירידה במספר הנשים הפונות, מתחילות וממשיכות בטיפול זה.

טיפול משולב הכולל BZA/CE (Bazedoxifene ו-Conjugated Estrogen) משמר את התועלת של טיפול באסטרוגן להקלה על תסמינים וזומוטוריים, אטרופיה של הלדן והעריה ואוסטיאופורוזיס, תוך התנגדות להשפעות מסוימות של אסטרוגן, דוגמת גירוי הרחם והשד, ללא תופעות לוואי של טיפול הורמונאלי.

החוקרים בחנו את שילוב BZA/CE בסדרת מחקרים אקראיים-מבוקרים, כפל-סמיות, בשלב III, המוכרת בשם SMART (Selective Estrogen, Menopause, And Response to Therapy). הטיפול המשולב הביא לשיפור בעל משמעות קלינית בתסמינים וזומוטוריים, אטרופיה של הלדן והעריה ועם השפעה מגנה על השלד.

התועלת הקלינית הנ”ל לוותה בפרופיל בטיחות מקובל, כאשר הטיפול נסבל טוב יותר מטיפול הורמונאלי משולב. לשילוב BZA/CE פרופיל בטיחות חיובי בהשפעתו על השד, רירית הרחם והשחלות. ההיארעות של תרומבואמבוליזם ורידי הייתה נמוכה והסיכון אינו גדול יותר מטיפול באסטרוגן או Bazedoxifene בלבד, או גדול יותר מהסיכון עקב טיפול הורמונאלי משולב. ההיארעות של מחלת עורקים כלילית ואירועים מוחיים הייתה דומה לפלסבו. ההיארעות הכוללת של מחלות ממאירות (כולל סרטן שד) הייתה נמוכה ודומה לפלסבו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מסדרת מחקרי SMART עולה כי שילוב BZA/CE הינה אפשרות חליפית לטיפול בנשים הסובלות מתסמיני מנופאוזה, עם רחם שמור.

Int J Womens Health. 2013 Aug 7;5:465-75

לידיעה ב-PubMed

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן