החמרה באיזון הגליקמי מלווה בסיכון מוגבר לפגיעה בעצב הקרנית (מתוך כנס ה-EASD)

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes עולה כי החמרה באיזון הגליקמי ורמות גבוהות יותר של סוכר בדם, אף בשלב טרום-סוכרת, מלוות בסיכון מוגבר לנזק לעצב הקרנית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דרך העין ניתן לזהות תהליכי נוירו דגנרטיביים באמצעים פשוטים, מדויקים ויחסית לא יקרים ולא פולשניים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממחקר Maastricht Study אודות 3,741 משתתפים (48.4% גברים) בגילאי 40-75 שנים באזור מאסטריכט בהולנד. הם כללו מדדי סוכר בדם, רמות סוכר בדם בצום, המוגלובין מסוכרר, רמות סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר ומשך סוכרת. המשתתפים במחקר סווגו לשלוש קבוצות לפי משק הסוכר: משק סוכר תקין (64.3%), טרום-סוכרת (14.7%) וסוכרת מסוג 2 (21%).

החוקרים בחנו את הקשר בין משק הסוכר ומדדי איזון גליקמי לאחר תקנון למשתנים דמוגרפיים, גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ואורחות חיים.

מהנתונים עולה כי איזון גליקמי גרוע יותר לווה במדדים גרועים יותר של עצב הקרנית בקרב חולים עם טרום-סוכרת (0.08-, רווח בר-סמך 95% של 0.17- עד 0.03) ואלו עם סוכרת מסוג 2 (0.14-, רווח בר-סמך 95% של 0.25- עד 0.04-), בהשוואה לנבדקים עם משק סוכר תקין. בנוסף, כל המדדים להערכת משק הסוכר נקשרו בקשר רציף על תהליכים נוירו-דגנרטיביים של הקרנית: רמות סוכר בדם בצום (0.09-, רווח בר-סמך 95% של 0.13- עד 0.05-), רמות סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר (0.07-, רווח בר-סמך 95% של 0.11 עד 0.03-), המוגלובין מסוכרר (0.08-, רווח בר-סמך 95% של 0.11- עד 0.04-) ומשך סוכרת (0.09-, רווח בר-סמך 95% של 0.17- עד 0).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין הפרעה במשק הסוכר ובין מדדים גרועים יותר של עצב הקרנית. מהנתונים עולה כי הפגיעה בעצב הקרנית הינו תהליך המתחיל עוד לפני הופעת סוכרת מסוג 2, כפי שבא לידי ביטוי בשינויים שתוארו בחולים עם טרום-סוכרת. הממצאים הצביעו עוד על קשר רציף בין עליה במדדי סוכר בדם ועליה בהיקף הנזק לעצב הקרנית.

 

מתוך כנס ה-EASD

 

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן