ההשפעה של ירידה במשקל על הסיכון למחלות לבביות ומטבוליות (British Journal of General Practice)

במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השגת ירידה במשקל בעקבות תכניות לירידה במשקל בקהילה, הזמינות מאוד במסגרת רפואה ראשונית, עשויה להוביל לירידה משמעותית קלינית בלחץ הדם ובמשק הסוכר, בפרט בקרב מטופלים בסיכון הגבוה ביותר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היקף התועלת של שינויים במשקל הגוף על-מנת לספק המלצות מתאימות במסגרות רפואה ראשונית. מטרתם כעת הייתה לבחון כיצד השינוי במשקל הגוף משפיע על גורמי סיכון למחלות לבביות ומטבוליות ולעודד תהליכי קבלת משותפים בין החולים והמטפלים בנוגע לירידה במשקל.

החוקרים השלימו ניתוח תצפיתי של נתונים משני מחקרים שכללו משתתפים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר אשר הופנו לתכניות לירידה במשקל בקהילה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין השינוי במשקל הגוף ובין השינוי בלחץ הדם הסיסטולי, לחץ דם הדיאסטולי, רמות סוכר בדם, ריכוז המוגלובין מסוכרר ופרופיל שומנים בנקודות זמן שונות (מתחילת המחקר עד לאחר 24 חודשים).

מדגם המחקר כלל 2,041 משתתפים בגיל ממוצע של 50 שנים, משקל גוף ממוצע של 90.6 ק”ג בתחילת המחקר ומדד מסת גוף ממוצע של 32.7 ק”ג למטר בריבוע. השינוי הממוצע במשקל הגוף עמד על 4.3- ק”ג.

כל התוצאים שנבחנו הדגימו שיפור מובהק סטטיסטית, כאשר כל ירידה של קילוגרם אחד לוותה בירידה של 0.4 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי וירידה של 0.3 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, או ירידה של 0.5 מ”מ כספית/ק”ג ו-0.4 מ”מ כספית/ק”ג, בהתאמה, בחולים עם יתר לחץ דם. כל ירידה של קילוגרם אחד לוותה בירידה של 0.2 מילימול/מול ובריכוז המוגלובין מסוכרר, או ירידה של 0.6 מילימול/מול בריכוז המוגלובין מסוכרר בחולי סוכרת. ההשפעה של רמות השומנים בדם היו זניחות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בתועלת של תכניות להפחתת משקל בקהילה, העשויות להוביל לאיזון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

British Journal of General Practice 8 March 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן