גיוס הורים, בתי ספר ואף תוכניות טלוויזיה למאבק כנגד השמנה (מתוך כנס Obesity)

לאור העדויות לפיהן מקור הקשר בין גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ובין השמנה נעוץ בילדות, אחת המטרות העיקריות של בריאות הציבור הינה לשכנע ילדים להקפיד על תזונה נכונה, סוגיה שהיוותה את המוקד העיקרי של מחקר חדש שהוצג בכנס Obesity 2011.

לדברי החוקרים שהובילו את פרויקט Project Healthy Schools, במידה ויחול שינוי בבתי הספר ובבתיהם של ילדים כך שיהוו מודל טוב לחיקוי הרגלי תזונה, אזי ניתן יהיה לראות שינוי אמיתי וארוך טווח במצב הבריאותי של ילדים אלו כאשר יגיעו לבגרות.

במחקר שהוצג במהלך הכנס מצאו חוקרים כי ארוחות הצהריים שנמכרו לילדים בשבעה בתי ספר היו בריאות יותר מארוחות הצהריים שהביאו ילדים בבתי ספר אלו מביתם. במהלך צפייה בלמעלה מ-2,100 ארוחות צהריים, ארוחות הצהריים הביתיות כללו לעיתים רחוקות ירקות, פירות ו/או מוצרי חלב, וכללו לעיתים קרובות חטיפים עתירי סוכר ו/או שומן. יש מחקר שמצא אף כי הדרכת ילדים בנוגע לבריאות ותזונה עשויה אף לשפר את הרגלי הבריאות של הוריהם.

חוקרים אחרים הציגו תוצאות פרויקט Family Ties to Health, בו 50 הורים עם לפחות ילד אחד בגילאי 2-5 שנים, חולק באקראי להתערבות תזונתית או ללא התערבות. אלו בקבוצת ההתערבות קיבלו ייעוץ ועידוד כיצד לשפר את הרגלי התזונה של הילד, כולל שיחות טלפוניות מהחוקרים, ספרי ילדים אודות הרגלי בריאות, ועיתונים עם מידע אודות שיפור הבריאות המשפחתית. מסקירת הנתונים עולה כי המשפחות בקבוצת ההתערבות אכלו כמות גדולה יותר של פירות וירקות, הן בזמן ארוחות והן בין ארוחות, בהשוואה לקבוצת הביקורת, למרות שהעלייה בצריכת הירקות לא הייתה מובהקת סטטיסטית. ההורים בקבוצת ההתערבות דיווחו גם על תחושת יכולת עצמית גבוהה יותר לעודד הרגלי תזונה בריאים, בהשוואה להורים בקבוצת הביקורת.

לעיתים קשה לנווט את ההעדפות התזונתיות של ילדים לאפשרויות בריאות יותר, בעיקר כאשר חברות אלו משתמשות בתוכניות ובסרטי הטלוויזיה המועדפים על הילדים בכדי למכור את המוצרים. מחקר בנושא הוכיח כי במשפחות עם מוצרי מזון שכללו דמויות מפורסמות צרכו כמות גדולה יותר של ירקות ופירות בכל נקודות הזמן, בעוד שבקבוצת הביקורת לא חל שינוי בצריכת פירות וירקות. מכאן עולה כי שיטות שיווק המזון עשויות להשפיע משמעותית על הרגלי צריכת פירות וירקות בילדים.

ידוע כי לבני נוער הרגלי תזונה ירודים, ברור כי הם שותים משקאות עתירי סוכר ואוכלים מזון מהיר וכי חברות המזון למעשה משקיעות יותר בשיווק לבני נוער מאשר לילדים צעירים. תלמידים בבתי ספר תיכונים הם עדיין ילדים גם כן, אך כעת הם יכולים להסתדר בכוחות עצמם. יש לנקוט בדרכים לשיפור הסביבה גם עבור אוכלוסיה זו עם הגנה טובה יותר עבורם.

סוגיה חשובה נוספת נוגעת לאורח החיים הסדנטרי הנפוץ מאוד כיום. מחקר הוכיח כי באזורים בהם לא ננקטים מאמצים להגדיל את הפעילות הגופנית של ילדים, שכיחות השמנת-יתר הגבוהה ביותר. למרות היתרונות הברורים של פעילות גופנית עבור ילדים, לעיתים קרובות מצמצמים בתוכניות להדרכה בנושא כושר גופני, במטרה לנסות ולאזן את התקציב.

מתוך Obesity 2011

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן