שימוש בתיאוריות התנהגותיות במטרה לשנות הרגלים תזונתיים ובריאותיים (מתוך ה- Journal of the American Dietetic association)

הסקירה נערכה בהמלצת דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה:

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה בגיליון יוני של הירחון Journal of the American Dietetic association, עולה כי קיימת עדות חזקה לתועלת שבשימוש משולב בתיאוריה התנהגותית ותיאוריה קוגניטיבית-התנהגותית בטיפול המכוון לשינוי הרגלי תזונה, משקל וגורמי סיכון לסוכרת ולתחלואה קרדיו-וסקולארית.

לדברי החוקרים, תיאוריות ומודלים לשינוי התנהגותי, אשר בעלי תוקף בתחום התזונה, מציעים הסברים סיסטמטיים באשר לשינויים התנהגותיים הקשורים לתזונה, והם הכרחיים לתהליך הטיפול התזונתי, להדרכות תזונתיות, להתערבות ולהערכת התוצאות.

קבוצת ה- American Dietetic Association Evidence Analysis Library Nutrition

Counseling Workgroup ביצע סקירה סיסטמטית של ספרות הקשורה בתיאוריות שינוי התנהגותי ואסטרטגיות המצויות בשימוש תזונאים, כאשר נכללו בסופו של התהליך 87 מחקרים.

מתוצאות הניתוח עולה כי שימוש משולב בתיאוריה התנהגותית ותיאוריה קוגניטיבית-התנהגותית, עליה מבוססת שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT – cognitive behavioral therapy ), הינו יעיל בכמה היבטים תזונתיים.

יעילות ניכרת הודגמה באופן ספציפי בקרב חולי סוכרת סוג 2, שטופלו ב- CBT אינטנסיבי במשך 6 12 חודשים וכן במשך למעלה מ- 12 חודשים, במושגים של מניעה או דחיית הופעת סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם.

מחקרים מעטים העריכו את יישום המודל הטרנס-תיאורטי על שינוי התנהגותי הקשור לתזונה.  כמו כן, רק קומץ מחקרים תיעדו את יעילות הייעוץ התזונתי בהתבסס על תיאוריה חברתית-קוגניטיבית.

אסטרטגיות ייעוץ מסוג ראיונות על בסיס מוטיבציה הדגימו יעילות גבוהה, בעיקר בשילוב עם CBT.

בנוסף הודגמה עדות חזקה ליעילות גבוהה של ניטור עצמי ותחליפי ארוחות ו/או תוכניות ארוחות מובנות.  לעומת זאת, שיטות תגמול כספי לא הוכחו כיעילות.

לדברי החוקרים, הצבת מטרות, פתרון בעיות ותמיכה חברתית הינן שיטות יעילות, אולם מחקר נוסף דרוש באוכלוסיות שונות. 

החוקרים ממליצים על תיעוד שגרתי והערכה של יעילות תיאוריות שינוי התנהגותי ומודלים המצויים בשימוש של תזונאים.

J Am Diet Assoc. 2010

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן