האם לטיפול הורמונאלי השפעה על איזון לחץ הדם בנשים לאחר מנופאוזה עם יתר לחץ דם? (Menopause)

טיפול הורמונאלי חליפי באסטרוגן בלבד או באסטרוגן עם פרוגסטרון מלווה בעליה קטנה, אך מובהקת סטטיסטית, במדדי לחץ דם סיסטולי בנשים לאחר מנופאוזה עם יתר לחץ דם . עם זאת, עליה זו בלחץ הדם הסיסטולי אינה מלווה בעליה בשימוש בתרופות לאיזון לחץ הדם לאורך זמן.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של טיפול הורמונאלי לאחר מנופאוזה על איזון לחץ הדם בנשים לאחר-מנופאוזה עם אבחנה ידועה של יתר לחץ דם.

מחקרי Women’s Health Initiative היו מחקרי כפל-סמיות, אקראיים, מבוקרי-פלסבו, שכללו נשים בגילאי 50-79 שנים ובחנו את ההשפעות של טיפול הורמונאלי (אסטרוגן בלבד, או אסטרוגן עם פרוגסטרון) על הסיכון למחלת לב כלילית וסרטן שד פולשני. כעת השלימו החוקרים ניתוח משני של נתוני המחקרים והתמקדו בתת-מדגם של 9,332 נשים עם יתר לחץ דם בתחילת המחקר.

לחץ הדם נמדד בתחילת המחקר ובעד עשרה ביקורים שנתיים לאורך המחקר. הטיפול התרופתי לאיזון יתר לחץ דם נבחן בתחילת המחקר ולאחר 1, 3, 6 ו-9 שנים במהלך המחקר, כמו גם לאורך מעקב ארוך-טווח על-בסיס דיווח עצמי מצד הנשים.

בהשוואה לפלסבו, טיפול באסטרוגן בלבד לווה בעליה משמעותית סטטיסטית (p=0.02) בלחץ הדם הסיסטולי (הבדל ממוצע של 0.9 מ”מ כספית, רווח בר-סמך 95% של 0.2-1.5 מ”מ כספית) במהלך ההתערבות. באשר להשפעה המצטברת לאורך המעקב, בזרוע הנשים שטופלו באסטרוגן בלבד נרשמה עליה של 0.8 מ”מ כספית (רווח בר-סמך 95% של 0.1-1.4 מ”מ כספית) בלחץ הדם הסיסטולי.

יתרה מזאת, משלב אסטרוגן עם פרוגסטרון, בהשוואה לפלסבו, לווה בעליה ממוצעת של 1.8 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי (רווח בר-סמך 95% של 1.2-2.5 מ”מ כספית) במהלך ההתערבות (p<0.001). באשר להשפעה המצטברת לאורך המעקב, בזרוע הטיפול באסטרוגן עם פרוגסטרון תועדה עליה ממוצעת של 1.6 מ”מ כספית בלחץ דם סיסטולי (רווח בר-סמך 95% של 1.0-2.3 מ”מ כספית, P<0.001).

המספר הממוצע של תרופות לאיזון לחץ דם שנטלו הנשים בכל ביקור לאורך המעקב לא היה שונה משמעותית בין הקבוצות במהלך ההתערבות או במעקב ארוך הטווח.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על עליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בלחץ הדם הסיסטולי בנשים לאחר מנופאוזה עם אבחנה קודמת של יתר לחץ דם בעקבות טיפול הורמונאלי חליפי באסטרוגן בלבד, או באסטרוגן עם פרוגסטרון. העלייה בלחץ הדם בהשוואה לפלסבו תועדה הן במהלך ההתערבות והן באופן מצטבר לאורך המעקב. עם זאת, עליה זו בלחץ הדם לא לוותה בעליה בשימוש בתרופות לאיזון לחץ הדם עם הזמן בנשים שחולקו באקראי לקבלת טיפול הורמונאלי, בהשוואה לאלו בזרוע הפלסבו.

Menopause, Jan 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן